İçeriğe geç

7P Nedir? Pazarlama Karması 2022

7P nedir
Bizi Paylaşın

4P olarak bilinen ve pazarlamaya yön veren kuram, 7P olarak güncellendi. 7P nedir? Pazarlama alanında, İngilizce baş harfi “P” olan 7 adet kelimenin kısaltmasıdır. Bu kelimeler, pazarlama açısından oldukça önemlidir.

Pazarlama marketinde, doğru stratejik hedefler kurumları başarıya götürür. Stratejik hedeflemelerin doğru yapılması ile doğrudan ilgili olan 7P kuralı, daha önceden 4P olarak anılmaktaydı. Konuya son yapılan güncellemelerden sonra ise 7P olarak anlatılmaya başlandı.

7P oldukça önemli bir konudur. Tıpkı bu konu gibi önemli olan bir diğer konu SMART metodunu inceleyebilirsiniz.

Pazarlama stratejilerinde büyük öneme sahip olan 7P ile ilgili tüm bilgileri sizlere aktaracağız. 7P nedir? Açılımı ne? Özellikleri neler? Sorularının yanıtları;

1)    Product (Ürün)

pazarlama karması
Ürün görselleri-1

7P, ürün ile başlar. Ürün, bir hizmet, fiziksel bir obje veya deneyim olarak ele alınabilir. Kısaca özetlemek gerektiği zaman, ürün satılabilen hemen her şeye denilebilir. Pazarlama karması konusunda ürünün önemi, diğer tüm olguların önünde yer almaktadır.

Örneğin, muazzam reklam görseline sahip bir t-shirt satın aldınız. T-shirt elinize ulaştı fakat görsel ile uzaktan yakından alakası yok. Ne yapardınız? Muhtemel seçenekler şunlar;

  • Ürün iadesi,
  • Düşük puan bildirimi,
  • Satıcı ile tartışma,
  • Ürünün kötü reklamını yapma,
  • Çevrenizi ürün konusunda uyarma,

Bu ve benzeri tüm sonuçlar, ürünün kötü olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple, 7P nedir? Sorusunun belki de en önemli kısmı 1. P’si olan product olabilir.

7P nedir?
Ürün resimleri-2

2)    Place (Mekan)

pazarlama karması elemanları
Satış mekanı örneği- 1

Pazarlama stratejilerinde 7P konusunun 2. P’si olan place ürünün satışa nerede sunulacağı ile ilgilidir. Ürünün satılacağı yer bir depo, cadde üzeri bir mağaza, bulut tabanlı bir platform veya e-ticaret sitesi olabilir. Pazarlama karması kısmında yer alan place tüm bu yerleri kapsar.

7p pazarlama karması
Satış mekanı örneği-2 (AVM)

7P’nin 2.sinin anlatmak istediği strateji şu şekildedir;

  • Ürünün dağıtım alanının neresi olacağı.
  • Hangi mekanlar üzerinden satışta bulunulabileceği.
  • Potansiyel müşteri kitlesinin, hangi mekandan satın alım yapmaya daha yatkın olduğu.
pazarlama karması 7P
Satış mekanı örneği- 3 (E-ticaret)

Mekan belirlenirken, rakip firmaların satışları hangi yerlerde yaptıklarına bakılmalıdır.

3)    Price (Fiyat)

Ürünün fiyatı, ürün ile ilgili tüm görüşleri baştan aşağıya değiştirebilmektedir. Bunun sebebi, satış pazarlarında olan rekabetin üst düzey olmasıdır. Ürününüze aşırı güvenseniz ve kalitesinden emin olsanız bile, ürünün fiyatlandırmasını yaparken potansiyel müşterilerin ne kadar vermek istediğini göz önünde bulundurmalısınız.

7p nedir?
Ürün/Hizmet fiyatları- 1

7P nedir? Sorusunun 3. P’si olan fiyat, satışları doğrudan etkiler. Fiyat belirlenirken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kitlelerin psikografik, demografik, coğrafi ve davranışsal harcama alışkanlıklarının belirlenmesi.
  • Rekabet içerisinde olunan firmalar ve ürünlerinin fiyatlarının araştırılması.
  • En uygun ve en doğru fiyat kararı vermek adına, müşterilerin geri dönüşlerine de dikkat edilmelidir.
pazarlama karması
Hizmet/Ürün fiyatları- 2

Düşük fiyatlandırma politikası, iyi fiyatlandırma politikası demek değildir. Zaman zaman, düşük fiyatlandırma politikası, ürünün kalitesinin düşük olduğu izlenimini yansıtabilir. Bu sebeple pazarlama karması konusunda fiyatlandırma stratejisi doğru belirlenmelidir.

4)    Promotion (Promosyon)

Promosyon konusu, ürününüzün reklamını en doğru ve en verimli biçimde yapabileceğiniz konuların başında yer alır. 7P nedir? Sorusunun 4. P’si olan promotion, ürünün potansiyel müşterilerini, gerçek müşteri yapmaya yarar.

7p karması
Promosyon

Promosyon, müşteriye ürün ile ilgili en doğru bilgileri verir. Ürünün kalitesini belirten promosyon, aynı zamanda müşterinin beğenisini kazanmayı hedefler. İster hizmet olsun isterse de yiyecek, promosyon her alanda uygulanabilir.

Doğru promosyonlar vererek pazarlama karması konusunun 4. P’si için de olumlu sonucu hanenize yazdırabilirsiniz.

5)    Physical Evidence (Fiziksel Kanıt)

7p pazarlama karması
Fiziksel kanıt- 1

Müşterilerin güvenini kazanmak için fiziksel kanıt oldukça önemlidir. Fiziksel kanıt, müşterilerin markaya güvenini artırır. Markaya olan güven artığı sürece, marka bilinirliği de artacaktır. Fiziksel kanıt olarak adlandırılabilecek olgular ise;

  • Markanın yapacak olduğu faturalandırma işlemleri,
  • El ile tutulabilir ürünlerde ambalajlama,
  • Gereken makbuzların marka adına olmas,
  • Markanın bulunduğu konumun bilgileri,
  • Broşürler veya PDF’ler,
  • Markanın kendi kartviziti,
  • Marka içerisinde yer alan ve önemli pozisyonlara sahip olan kişilerin kartvizitleri,
  • Kaliteli logo tasarım,
  • Sosyal medya üzerinde ki etkinlik,

Pazarlama karması konusunda fiziksel kanıtlara örnek olarak verilebilirler.

Pazarlama 7P
Fiziksel kanıt- 2

6)    People (İnsanlar)

Markanızda çalışan insanlar, ürünü satın alan insanlar, ürünü duyan ve bilgi almak isteyen insanlar… 7P nedir? Sorusunun 6. P’si olan insanlar, dolaylı veya dolaysız yoldan satışları ciddi ölçüde etkilemektedir.

7p pazarlama
People- 1

Çalışanların kalitesi, müşteri temsilcilerinin kalitesi ve hitap edilen kitle ne kadar kaliteli ise ürün de o kadar değerlidir. Çalışanlarınız yaptıkları işte iyiyse dolaylı olarak güzel ürünler ortaya koyarlar. Müşteri temsilcileriniz ve halkla ilişkiler uzmanlarınız kaliteliyse memnun müşteri profili ortaya çıkar.

7p
People- 2

Ürününüzü satın alan kullanıcılar memnunsa onların referansı ile pek çok potansiyel müşteri kazanırsınız. Pazarlama karması 7P konusunda insanları faktörünü atlamamak gerekir.

7)    Processes (Süreçler)

pazarlama karması
Süreçler- 1

Geldik 7. P olan processes, yani süreçler kısmına. Süreçleri sizler için sıralamamız gerekirse;

  • Satış hunisi,
  • Müşteri ödeme sistemi,
  • Dağıtım prosedürleri,
  • Müşteri ilişkilerinin yönetilmesi,

Gibi olgular pazarlama karması elemanları içerisinde en bilindik süreçler arasında yer almaktadırlar.

pazarlama karması 7p
Süreçler- 2 (Süreç kontrolü)

Özet

Kavramımızı özetleyecek olursak; 7p konusunun herhangi bir işletme için oldukça büyük önem taşıdığını yineleyerek, özete başlayabiliriz. 7p konusunda kendini geliştiren ve doğru stratejiyi, bu konu üzerinden hazırlayan işletmeler, büyük başarıları yakalarlar.

Product (Ürün), Place (Mekan), Price (Fiyat), Promotion (Promosyon), Physical Evidence (Fiziksel Kanıt), People (İnsanlar), Processes (Süreçler), bunlar şimdilik 7P’yi oluşturan kavramlar. Belki de ileride 7 tane p yerine, 9 tane p bile görebiliriz.

Blog A’dan Z’ye olarak 7P konusunu sizlere A’sından Z’sine kadar anlattık. İçeriğimizden memnun kaldıysanız, içeriğimizi yakın çevreniz ile paylaşabilirsiniz. İçeriğimizi paylaşmanız ve içeriğe yorum yapmanız bizleri oldukça mutlu edecektir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir