İçeriğe geç

Barter Nedir?

barter nedir
Bizi Paylaşın

Ekonomi farklı etkiler dolayısıyla sürekli dönüşüm içindedir. Özellikle kişilerin ihtiyaç duydukları ürün ya da hizmet arttıkça farklı sektörlerin gelişmesi ve çeşitlenmesi söz konusu olmaktadır. Barter sistemi ise herhangi bir ürün ya da hizmet alındığında karşılığında para ödemek yerine karşı tarafın ihtiyacını karşılayacak ya da kabul edebileceği çeşitte ve miktarda ürün, hizmet verilmesidir.

Barter nedir sorusunun cevabı ise belli bir ürün ya da hizmet alındığında karşılığında nakit para vermek yerine mal ya da hizmet takası işlemi olarak bilinir. Barter sisteminde para karşılığı ürün hizmet takası yapıldığı için her sektörde kabul gören bir ekonomi sistemi değildir. Bu nedenle kişiler barter ile ödeme yapacağı yerlerle önceden görüşerek sistemi teyit ettirmesi gerekir.

Barter Nedir, Barter Ne İşe Yarar?

Barter e ticaret ya da ticaret yapan kişilerin nakit akışı sağlanamadığı durumda ödemenin ürün, hizmet ya da çek karşılığında yapılma işlemine dayanır. Özellikle kurum, kuruluş ve ticaret yapanları toplu nakit ödeme yapamayacakları durumda çözüm üretilerek sorunun giderilmesi, aktif ticaretin sağlanması için barter sistemine başvurulur.

Barter ne işe yarar nedir sorusuna yanıt olarak kişiler borçlarını kurum ya da markalara nakit olarak ödeyemediği durumda borçları kadar ürün ya da hizmet vererek borçlarını kapatma olanağı elde eder. Bunun için öncesinde ticaret yapan kişiler görüşmeli alıcı ister barter çeki ile ister ürün ya da hizmet ile borcuna karşılık bir alternatif seçer.

Barter ödeme sistemi sorunlara çözüm odaklı yaklaşımı ile ortaya çıkmıştır. Özellikle ticarete yeni başlayan kişiler belirli sermayeleri tükendiğinde barter ödeme sistemini tercih edebilir. Barter ne demektir? Kurum, kuruluş ya da firmalara borcu olan ticaret yapan kişiler yeteri kadar nakit akışı sağlayamıyorsa borcunu ürün, hizmet ya da barter çeki ile ödeyerek ticaret hayatına devam etme imkânı elde edebilir.

Ticaret sisteminin ilerlemesi ve gelişmesine katkı sunan Barter ödeme ile alıcı ve satıcı arasında farklı iletişim sistemi gerçekleşir. Barter nedir ne iş yapar? Barter kelime anlamı olarak takas olarak bilinir. Örneğin bir alıcının gömlek, şal, aksesuara ihtiyacı varsa ve satıcının da elinde kıyafet ürünleri varsa bu barter yöntemi ile ödenir. Barter ödeme direkt olarak ürün ve hizmet karşılığında yapılsa da barter çeki ile yapılır. Barter çeki nasıl kullanılır? Barter çeki görünüm olarak kredi kartı ya da banka kartına benzese de işleyişi farklıdır. Yapılacak işlemler sınırsız ve vadesizdir. Alışveriş yapılırken bu çek sayesinde alıcı ve satıcı gerekli işlemleri çekebilir.

Barter Nasıl Yapılır?

Barter, takas yoluyla ticaret yapma imkânı sunan uluslararası düzeyde havuz sunan bir ödeme sistemidir. Bu havuzun oluşturulmasında etkin olarak alıcı ve satıcılar oluşturur. Böylece ticaret nakit akışı, sermaye yerine farklı ürün ve mal oluşturur. Alıcı ve satıcı ihtiyacı olan ürünü barter sistem bünyesinde ulaşır ve borcunu takas yöntemi ile borcunu kapatabilir.

Barter ödeme sistemi uzun yıllardan beri Amerika’da uygulanmaktadır. Hem alıcı hem de satıcılar için birçok avantaj sunan sistemi kullanabilmek için öncelikle kayıt oluşturmak gerekir. Kayıt oluşturduktan sonra kişilerin bilgileri, ürün ve hizmetleri havuza düşer.

Bu havuz sayesinde alışverişlerini takas usulü yapar ve hiçbir şekilde para ödenmez. Barter ödeme nedir? Uluslararası boyutta ödeme sistemi olarak bilinen barter iç ve dış ticarette kullanılan takas usulüne dayalı bir uygulamaya dayanır. 

Barter sistemi Avrupa’da bir çatı altında toplanarak bu ekonomik sistemin desteklenmesi sağlanmıştır. IRTA Europa ve Barter Birliği ile ortak noktada buluşan Barter sistemi günümüzde de halen aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle barter ekonomik sistemi İsviçre ve Almanya’da tercih edilmekte ve ülkelerin ekonomik büyümeleri desteklenmektedir.

Barter Çeki Nedir? Barter Çeki Nasıl Çalışır?

Barter ödeme yönteminden yararlanmak için oluşturulan havuzdan alım ve satış işlemi yapmak için çeke ihtiyaç duyulur. Barter çeki şekil olarak kredi kartına benzer ancak sistemi çok farklıdır. Barter çeki, bu ödeme sistemini kabul eden kurum, kuruluş ve firmaların ürün, hizmetlerini barındırır ve tahsilat bu çek tarafından yapılmaktadır.

Satıcı alınan hizmet ya da ürün miktarını TL olacak şekilde karşılığını bu çeke yazar, kaşeler ve imza atar. Çekte imza ve kaşe olmaması çekin geçersiz olmasına neden olur. Çek kesilir ve kişilerin hesap bakiyelerine yüklenir, bu değer üzerinden işlem yapılır. Barter çeki tek bir kullanım için geçerlidir, iki ya da daha fazla işlem için kullanılmaz. Satış sonrası alınan çek ile tutar bölümü düşülür ya da farklı işlemler yapılabilir.

Barter Ödeme Sistemi Güvenli midir?

Barter ödeme sisteminde güvenilir kuruluş, firma ya da markalar bulunur. Bunlar sayesinde barter ödeme sistemi daha güvenli ve kullanışlı hale gelir. Takas usulüne dayanan sistemde ürün ya da hizmetler hızlı şekilde alınıp satılmayabilir. Ancak bu sistemin düzgün ve hızlı işleyebilmesi için çalışılır.

İki firma yani alıcı ve satıcı sorun yaşamaması güvenli şekilde ticaret yapması için garantör firma ya da markalar seçilir. Bu şekilde hiçbir sorun yaşamadan takas ile barter ödeme sistemi kullanılır. Borcu olan kişiler farklı para birimler kullanarak ödeyeceği tutar doğrultusunda ürün ya da hizmet ileterek mağdur olmadan hesabını kapatabilir. Böylece tekrar aktif şekilde ticaret yapmaya devam edebilir.

Daha fazla içeriğe ulaşmak için buraya, barter sistemi ile ilgili İngilizce kaynak için buraya tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir