İçeriğe geç

Bebeklerde Uyku Eğitimi Rehberi [3 Ay – 3 Yaş Aralığı]

bebeklerde uyku eğitimi
Bizi Paylaşın

Bugün ki yazımızda sizlere bebekler ile uyku arasındaki ilişkiyi anlatacağız. Bebeklerde uyku eğitimi rehberi yazımız sayesinde, bebeklerinize uyku eğitimi verebilirsiniz. Bebeklerin gerekli düzeyde uyumaları, gelişim süreçlerini sağlıklı biçimde tamamlamalarına yardımcı olur.

Aynı zamanda bebeklerde uyku eğitimi, bebeklerin hayat düzeni için de oldukça önemlidir. Yazımız içerisinde bulunan metotları, bebeğinizin doktoruna danışarak deneyebilirsiniz. Yeni doğanlar için uyku, sanılandan daha fazla önem taşımaktadır.

Alacağınız sonuçları ve bebeklerinizin genel uyku düzenlerini doktorlarınız ile paylaşmayı unutmayınız!

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir

Bebeklere verilebilecek tüm eğitimlerde, uzmanların kitaplarına ve uzmanların tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir. Blog A’dan Z’ye olarak sizler için uzman görüşlerini ve tavsiyelerini derledik. Ancak, buradan alacağınız bilgileri muhakkak doktorunuza danışarak uygulamanızı, sizlere bizzat tavsiye ediyoruz.

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir? Öncelikli olarak uyku eğitiminin bir süreç olduğu bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.  Zaman içerisinde bebeğinizin en iyi şekilde uyuyabilmesi adına, uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.  Bu yöntemler arasından, bebeğinizin karakterine en uygun olanını tercih edebilirsiniz.

Bebeklerin uyku alışkanlığını kazanması için net bir yaştan bahsetmek oldukça güçtür. Ancak, bebekler büyüdükçe, edindikleri uyku alışkanlıklarının kemikleştiğini düşünecek olursak; uyku eğitimini ne kadar erken verebilirseniz, o kadar iyi olacaktır.

Genel olarak bakıldığı zaman ise bebeklerin sahip olduğu uyku düzeni, 4 aydan itibaren yavaş yavaş oturmaya başlamaktadır. Sürece bakılacak olursa en doğru eğitim zamanının, bebeğin 5. ayından itibaren olduğunu söylemek mümkündür. Fakat temel uyku eğitimine, bebek doğduğu andan itibaren yavaş yavaş başlanabilir.

Uyku eğitimi nasıl verilir

Uyku eğitimi nasıl verilir:

  • Kitaplar ile uyku eğitimi vermek mümkündür.
  • Doktor tavsiyesi ile uyku eğitimi verilebilir.
  • İnternetten yapılan araştırmalar ile (doktora danışarak) uyku eğitimi verilebilir.
  • Çeşitli yöntemler ile uyku eğitimi verilebilir.

Bu yöntemleri deneyerek, en kaliteli uyku düzenini oturtabilirsiniz.

Yeni doğanlarda aylara göre belirli süreler uyku gereksinimi bulunmaktadır. Aylara göre uyku gereksinim süreleri daha net bilinirse uyku eğitimi de o kadar kaliteli biçimde verilebilir.

3 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

3 aylık bebek uyku eğitimi

Bebekler 3. aylarına gelene kadar, hemen her gün 17 ila 18 saat aralığında uyumaktadırlar. 3 aylık bebek uyku eğitimi konusunda bilinmesi gereken en önemli nokta; bebeğinizin uyanık kaldığı kısa süreç içerisinde, onunla ilgilenmeniz gerektiğidir.

Bebeğiniz 6. haftayı doldurduktan sonra, kitap okumak ve uyumadan önce beslemek gibi yöntemler sayesinde, kaliteli bir uyku düzeni oluşturmanız mümkündür.

4 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

4 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeklere verilecek olan uyku eğitimi için 4. ay oldukça önem teşkil etmektedir. 4 aylık bebekler, uykuları ve uyanıklıkları hakkında ufak da olsa bir düzen geliştirmeye başlarlar. 4 aylık bebek uyku eğitimi esnasında, bebeğinizin kendi kendine bazı becerileri kazanması gerekir.

4 aylık bebekler gece uykularından uyandıktan sonra, tekrar uyuyabilmeleri adına, kendilerini sakinleştirmeyi öğrenmelidirler. Bebekler kendilerini sakinleştirme becerisini 4. aydan itibaren kazanmaya başlarlar.

4 aylık bebek uyku eğitimi verecekseniz, bebeğin uyuması için verdiğiniz desteği, günden güne kontrollü biçimde azaltmalısınız. Bebeğin uyku vaktinin geldiğini anlaması için, belirli davranışları rutin haline getirdiğiniz zaman, bebeğinize uyku vaktinin geldiği mesajını daha rahat biçimde verebilirsiniz.

5 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

5 aylık bebek uyku eğitimi

Bu aylarda yaşanan gece uyanmalarının sebebi açlık olabilir. Eğer bebeğiniz açlık nedeni ile gece uykusundan uyanıyorsa gün içerisinde aldığı besinler ona yetmiyor demektir. 5 aylık bebek uyku eğitimi konusunda, gün içerisinde bebeğinizin karnını yeterince doyurmanız gerekmektedir. Bebeğiniz, kendi için yeterli olan besin düzeyine ulaştığı zaman, geceleri daha rahat uyuyacaktır.

Ancak, bebeğinizi yeteri kadar beslemenize rağmen halen gece uyku problemi yaşıyorsa daha farklı metotlar denemeniz gerekebilir. Örnek olarak; bebeğiniz her gece aynı saate uyanıyorsa emme aralıklarını azaltmayı deneyebilirsiniz.

Bebeğinize uyandığı anda müdahale etmeyin. Yeteri kadar bekledikten sonra, halen uyumuyorsa müdahale edin. Bebeğinize, tekrar uykuya dalması için belirli bir süre tanıyın. Bebek uyanır uyanmaz ona müdahale etmek, bebekte uyku problemleri oluşturabilir.

6 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

6 aylık bebek uyku eğitimi

Bebeğiniz 6. ayına geldiği zaman, biyolojik olarak bazı gelişimler kazanır. Diş çıkarmaya başlama, ek gıda takviyelerine geçiş ve benzeri süreçler, bebeğin uyku düzeninde problem oluşturabilir. 6 aylık bebek uyku eğitimi sırasında, bu sürecin genel olarak yaşandığını unutmayın. Rutininizi bozmadan 6. ayda da uygulamaya devam etmelisiniz.

6 aylık bebekler genel olarak gün içerisinde 3 saate kadar uyanık kalabilirler. 6 aylık bebeklerin geceleri uyku durumu ise 6 ila 8 saat arasında kesintisiz gerçekleşebilir. Bebeğiniz uykuya kucakta dalıyorsa yavaş yavaş onu yatağına alıştırmanız gereklidir. Bebeği yatağa alıştırmak için, bebeğiniz kucağınızda uykuya dalmadan hemen önce, onu kendi yatağına yatırın. Uyku eylemine yatakta başlamak, bebeğe yeni bir alışkanlık kazandıracaktır.

6 aylık bebek uyku eğitimi oyuncaklardan yardım alarak gerçekleştirilebilen bir süreçtir. Bebeğinize bir uyku arkadaşı vermeniz, onun kendi uyku rutinini oluşturmasına olanak tanıyacaktır. Bu uyku arkadaşı kimi zaman bebeğe zarar vermeyecek cinsten bir oyuncak, kimi zaman ise bir örtü bile olabilir.

7 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

7 aylık bebek uyku eğitimi

Bebekler fiziksel gelişim süreçlerinde artış yaşadıkları zaman; oturma, ayağa kalkmayı deneme, tutunma ve benzeri hareketleri daha sık yapmak isterler. 7 aylık bebek uyku eğitimi sürecinizde bu tarz problemler nedeniyle bebeğinizin uyanmasını istemiyorsanız, gün içerisinde bebeğinize hareket alanı tanımanız gerekir. Gün içerisinde enerjisini atmayı başaran ve hareket alanına sahip olan bebekler, geceleri daha rahat bir uyku süreci geçireceklerdir.

Bebekler 7 aylık oldukları zaman, gündüz uykularına olan ihtiyaçları belirli oranlarda azalmaktadır. Eğer bebeğiniz gündüz uykuya geçme sürecinde sorun yaşıyorsa; bebeğinizin gündüz uyuduğu sayı adedini bir azaltmanız tavsiye edilir. Yani bebeğiniz gündüz 4 kere uyuyorsa bu sayıyı 3’e, 3 kere uyuyorsa bu sayıyı 2’ye düşürebilirsiniz.

Bu dönemlerde bebeklerde sık sık ayrılık kaygısı adı verilen durum gözlemlenmektedir. Bu kaygıyı çeşitli oyunlar ile azaltarak, gitseniz bile geri döneceğinizi ona hissettirmelisiniz. Bu oyunlardan bir tanesi; yüzünüzü, eliniz ile kapattıktan sonra, elinizi açıp tatlı bir ses çıkarmanızdır. 7 aylık bebek uyku eğitimi için oynanabilecek bu oyun, bebeğe geri döneceğinizi hissettirecektir.

8 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

8 aylık bebek uyku eğitimi

8 aylık bebekler diş çıkarma dönemine tam olarak giriş yaparlar. Bu süreçte uyku düzeni ile ilgili problemler yaşamanız gayet doğaldır. 8 aylık bebek uyku eğitimi vermek için oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Bu süreçte bir rutin oluşturmayı denemeniz tavsiye edilmez.

Eğer hali hazırda bir rutininiz varsa ve bu dönemde bozulduysa dönemin geçmesini beklemeniz gerekmektedir. 8 aylık bebekler gün içerisinde az uyudularsa gece yatış saatlerini erkene çekmeyi deneyin. Aynı zamanda diş çıkarma süreçlerinde bebeklerinize destek olmalısınız.

9 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

9 aylık bebek uyku eğitimi

Diş çıkarma süreci 9. ayda da devam edebilir. 9 aylık olan bebekler diş çıkarmanın yanı sıra, geceleri uyku görme sayılarında da artış yaşarlar. 9 aylık bebek uyku eğitimi sürecinde ebeveynlere zorluk yaşatabilir. Bu durum ise gayet doğal ve olması gerektiği gibidir.

Bebeklerin dokuzuncu ayında gördükleri rüyalar, daha önceki dönemlere nazaran artış gösterir. Bu da kesintisiz uykuda kalmayı bebekler için zor kılan etkenlerden biridir. Diş çıkarma evresi bebeklerde henüz tamamlanmadığı için, ağrıları olacak, bu ağrılar nedeniyle de huzursuz hissettikleri zamanlar bulunacaktır. Bu zamanlarda da bebeklerden rahatça uyumasını beklemek, oldukça yanlıştır.

10 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

10 aylık bebek uyku eğitimi

Dokuzuncu ay bitip, onuncu aya girildiği zaman, sabah uykuları önceye nazaran daha da oturmuş hale gelir. 10 aylık bebek uyku eğitimi için sabahları ve öğleden sonraları 1’er kez uyutmak gereklidir. Gündüzleri için gerekli olan bu durumdan, geceleri için gerekli olan duruma geçecek olursak; bebeklerin 10. aylarında önceye nazaran, daha az gece beslenme ihtiyacı olduğunu söylemek mümkündür.

Bebekler geceleri daha az beslenmeye ihtiyaç duydukları için, gece uykuları daha kesintisiz bir hale gelecektir. Bebek yeterli biçimde gün içerisinde beslendiği halde geceleri çok sık uyanıyorsa bu durumun azaltılarak, ortadan kaldırılması gereklidir.

10 aylık bebek uyku eğitimi konusunda sizlere karşı direnç gösterebilir. Buna aldırış etmeden, uyku vakti geldiğinde uyuması gerektiğini ona öğretmeniz gereklidir.

11 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

11 aylık bebek uyku eğitimi

11 aylık bebeklerde, gündüzleri 2’şer kez olan uykuları, yavaş yavaş 1 sefere indirmeniz gerekebilir. 11 aylık bebek uyku eğitimi için sabah uykularını gözlemlemeniz gereklidir. Eğer bebeğiniz 2 defa yattığı sabah uykularının birinden hemen uyanıyor veya ağlayarak uyuyorsa gündüz uykularını bire indirebilirsiniz.

Tek gündüz uykusuna düşen bebeklerin, gece uykusuna geçme saati olarak 18:00 veya 19:00 saatleri uygun olacaktır. Gündüz uykularını teke düşürdüğünüz için, gece uykusuna erken yatırmak, bebeğinizin dinlenmesi için gereklidir.

12 Aylık Bebek Uyku Eğitimi (1 Yaş)

12 aylık bebek uyku eğitimi

Bebekler 12 aylık olduğunda, yani 1 yaşlarına bastıklarında, onların yürüme ve hareket eğilimlerinde artış gözlemlenmektedir. Bu durum bebeklerin uykuları esnasında bile yürüyüş alıştırması yapmasıyla sonuçlanabilir. Uykularında bile hareket halinde olmak istemeleri, bebeklerin uyku kalitesinde düşüş yaşamalarına neden olacaktır.

12 aylık bebek uyku eğitimi, bebeklerin gün içerisinde aldıkları besinlerin tam olduğuna ve gerekli enerjiyi harcadıklarından emin olmanız gerek bir dönemdir. Uykuya gitmeden önce hareketli oyunlar oynamak, ardından kitap okuduktan sonra uyku sürecine geçmek, bebeğiniz için daha rahat bir uyku demektir.

Bebekler uyku sürecine girmeden önce, televizyon, tablet, bilgisayar ekranı ve benzeri dikkat dağıtan elektronik aletlerden uzak durmalıdırlar. Uykuya geçmeden hemen önce bu tarz elektronik aletler kesinlikle ebeveynler tarafından yasaklanmalıdır.

12 aylık bebek uyku eğitimi sırasında, 1 yaşında bulunan bebeklerin gündüzleri 2 ila 3 saat, geceleri ise 10 ila 12 saat arasında uyuduğu bilinmelidir. Bu zaman aralıkları, 1 yaşında bulunan bebekler için yeterli olan zaman aralıklarıdır.

2 Yaş Bebek Uyku Eğitimi

2 yaş bebek uyku eğitimi

Bebekler 2 yaşlarına geldikleri zaman, bir günde toplam 12 veya 13 saat kadar uyumaktadırlar. Gündüz uykularının kısaldığı bu yaş aralığında, bebeklerin gece uykusuna daha erken yatırılması, gerekli olan uykuyu almaları için yeterli olacaktır.

2 yaş bebek uyku eğitimi kimi bebeklerin yataklarında rahat edemediği bir dönemdir. Bunun için bebek yatağı yerine çocuk yatağı almayı tercih edebilirsiniz. Bebek yatağını değiştirdiğiniz zaman uykuya karşı direnç gösterebilir. Bu durum gayet doğal bir sürecin parçasıdır.

Eğer bebek yatağı değiştiği zaman uykuya karşı direnç gösteriyorsa; yeni çarşaflar, yeni oyuncaklar ve benzeri teknikler ile yatağını sevmesine olanak tanımalısınız. Özellikle 2 yaşına geldikleri zaman çocuklar; uyku düzenlerine karşı çıkmaya başlayabilirler. 2 yaş bebek uyku eğitimi esnasında çocukların uyku düzenini bozma isteklerine, ebeveynlerin izin vermemesi gerekmektedir.

3 Yaş Bebek Uyku Eğitimi

3 yaş bebek uyku eğitimi

Bebekler 3 yaşlarına geldiği zaman, uykuları belirli bir düzene oturmuş olacaktır. Bu seferde bebekler, ebeveynlerinin yataklarına yatma gibi bir istekte bulunabilirler. 3 yaş bebek uyku eğitimi konusunda bilinmesi gereken en önemli hususların başında, bu durumun alışkanlık haline getirilmemesi yer almaktadır.

Bu durumun alışkanlık haline gelmesini istemiyorsanız, bebeğiniz sizin yatağınıza her gelmek istediğinde, onu kendi yatağına geri götürmelisiniz. Aynı zamanda ona, onun tek başına uyuyabileceğini ve bu konuda kendine güvenebileceğini de aşılamalısınız. Özellikle bebeğiniz gece korkuyla uyanıyorsa o uyuyana kadar, onun yanında beklemek, doğru bir davranış olacaktır.

Memede Uyuyan Bebeğe Uyku Eğitimi

Memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi

Eğer bebeğiniz memenizi emerken uyuya kalıyorsa bunun için ona bir uyku eğitimi vermeniz gerekebilir. Memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermenin, uzun soluklu bir süreç olduğunu unutmayınız.

Sürecin sağlıklı biçimde ilerlemesi için, bebeğinizi gün içerisinde düzenli vakitlerde beslemeniz gerekmektedir. Bunu bebekleriniz için öğün saati oluşturmak olarak da düşünmeniz mümkün. Bebeğinizi uyumadan önce iyice beslemelisiniz ki, uyuduktan sonra besin ihtiyacı duyup, alması gereken uykudan mahrum kalmasın.

Memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi için, bebeğiniz memede uyumadan hemen önce, onu memenizden çekmeniz gerekmektedir. Bunu yaparken nazik olmaya, onu ürkütmemeye ve de onun ile sıcak ya da rahatlatıcı bir ton ile konuşmaya özen göstermelisiniz.

Bebeğiniz sürekli gece uykusundan uyanıp, aç olmadığı halde memenizi istiyorsa gece sakinleştirme işini babaya bırakmanız gerekebilir. Bu konu bir anne için ne kadar zor olsa bile, kararlı olursanız, kısa süre içerisinde güzel ilerlemeler kaydedebilirsiniz.

Unutmayınız, bebeklerde gece uykusu oldukça önemlidir.

Eğer sürecin bebeğinizin gündelik enerjisine zarar verdiğini düşünüyorsanız, süreci yavaşlatmalısınız. Yine bu sürece başlamadan önce, doktor tavsiyesi almanız da oldukça önemlidir.

Kucakta Uyuyan Bebeğe Uyku Eğitimi

Kucakta uyuyan bebeğe uyku eğitimi

Bebekler sık sık kucakta uyumak isterler. Özellikle yeni doğmuş olan bebekler için bu oldukça doğal bir süreçtir. Kucakta uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermek istiyorsanız, bebeğiniz uyurken belirli adımları izlemeniz gerekmektedir. Eğer bebeğiniz henüz yeni doğmuşsa kucakta uyutmaktan vazgeçmeniz önerilmez.

Bebeğinizin kucakta uyumayı bırakacak kadar büyüyüp büyümediğini, doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Kucakta uyuyan bebeğe uyku eğitimi 5 aydan küçük ve 5 aydan büyük olarak ikiye ayrılmaktadır.

Bebeğiniz 5. ayından küçük ise:

  • Bebeğinizin uyku sürecine geçerken hangi tavırları sergilediğini bulun.
  • Bebeğiniz uyku tavırları sergilemeye başladığı zaman, onu beşiğine koyun.
  • Uyku haricinde de bebeğinize beşiğinde zaman geçirtin.
  • Beşiğin ısısının, kollarınızınki kadar sıcak olmasına önem gösterin.
  • Bebeğiniz beşikte ağlıyorsa kucağınıza alın ve sakinleştirin.
  • Sakinleştirdikten sonra, yeniden beşiğe koyun.

Bebeğiniz 5. ayından büyük ise:

  • Bebeğinizde belirli uyku rutinleri oluşturmaya çalışın.
  • Bebeğinizin sakin olduğu süreçlerde onu beşiğine koyun ve ona fısıldayın.
  • Sakin bir ses tonuyla konuşmak, bebeğinizi sakinleştirecektir.
  • Sakinleşen bebek, uyku durumuna daha rahat geçecektir.
  • Bebeğiniz ağlıyorsa kucağınıza alıp sakinleştirin ve ardından beşiğe geri koyun.

7 Adımda Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeklerin doğal gelişim süreçlerini sağlıklı biçimde tamamlayabilmeleri adına uyku oldukça önemlidir. Sizlere birazdan vereceğimiz 7 harika adım sayesinde, bebeklerinizde bulunan uyku düzenini, daha rahat kontrol altına alabileceksiniz. Bebeklerde uyku eğitimi sürecinde yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız, aşağıda ki alt başlıklarımızı incelemelisiniz.

1.     Bebeğiniz Uykulu Gözükmüyorsa Onu Zorlamayın

Eğer bebeğiniz gerçekten uykulu görünmüyorsa inatla onu uyutmaya çalışmanız, herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Bebeklerinde birer insan olduğunu unutmamanız gerekir. Nasıl ki sizler stres, heyecan ve benzeri durumlarda rahat uyuyamıyorsanız, bebeğinizde bu durumlarda rahat uyuyamayacaktır.

Bebeğiniz uykulu değilken, onun uyutmak adına, bebeğiniz üzerinde ısrarcı bir tavır izlemeniz, onu daha da saldırgan hale getirir. Bebeklerde uyku eğitimi verilirken, bu saldırgan tutumu oluşturmak, belki de yapılabilecek hatalar arasında en büyüğüdür.

2.     Işık Kaynaklarının Uygun Seçimini Yapın

Işık kaynaklarının doğru tercih edilmesi, gece beslemeleri ve sonrasında bebeğinizin daha kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır. Özellikle mavi dalga boyutuna sahip olan ışık türleri, uyku üzerinde yıkıcı etkilere sahiptirler.

Mavi dalga boylarını engelleyen özel ampuller veya filtreler tercih ederseniz, ışık kaynaklı uyku problemlerini çözebilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi konusuna bir bütün olarak bakmalı ve uyku için en doğru ışıklandırma seçimini yapmalısınız.

Uyku için özel olarak üretilmiş olan ampul veya filtre tercihi yapmanız, bu sorunu tamamen ortadan kaldırmasa bile, ışığın uyku üzerindeki etkisini minimuma indirgeyecektir.

3.     Kendinizin ve Bebeğinizin Duygu Durumunu Kontrol Altına Alın

Kişi negatif duygu durumuna sahip olduğu zaman fark etmeksizin, karşı tarafa da bu negatif duygu durumunu yaymaktadır. Eğer duygu durumunuzu kontrol altına alamazsanız, bebeğiniz bu durumdan etkilenecektir. Kendinizi daima sakin ve güven verici tutmaya çalışın.

Şayet bebeğinizin stresli olduğunu düşünüyorsanız, onu sakinleştirmeniz oldukça önemlidir. Bebeklerde uyku eğitimi sırasında, bebeklerin sakin olması ve güvende hissetmesi oldukça önemlidir. Eğer bebeğinize güvende olduğu hissini verebilirseniz, her şey sizler için daha kolay bir hal alacaktır.

Bebeklerin tepkilerine daha olumlu ve yatıştırıcı tepkiler veren ebeveynlerin bebekleri uyku konusunda daha az sıkıntı çekmektedir. Bebeğe karşı duyarlı davranmak, onun otomatik olarak daha iyi bir uyku almasını sağlamaktadır.

4.     Ara Uyku Sürelerine Dikkat Edin

Ana gece uykusundan önce gelen şekerleme sürelerine de dikkat etmelisiniz. Uyku eğitimi nasıl verilir? Sorusuna önemli bir yanıtta, ana gece uykusundan önceki uyku sürelerin fazla uzun tutulmamasıdır.

Eğer bebeğiniz ana gece uykusundan önce, aşırı fazla uyursa asıl uyuması gereken saatte uyumakta güçlük çekebilir. Bu konuda bebekleri, yetişkinlere benzetmek bile mümkün. Nasıl ki bir yetişkin gün içerisinde çok fazla uyuduğu zaman, gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa bebeklerde tıpkı böyledirler.

5.     Erken Müdahale Etmekten Kaçının

Bebekler geceleri sık sık uyanabilirler. Uyandıkları zaman ağlayıp, huzursuz da olabilirler. Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise bu kısımda başlamaktadır. Bebekleriniz uyandığı zaman, onların kendi başına tekrar uyumaları için, onlara gerekli olan süreyi vermelisiniz.

Eğer bebeğiniz uyandığı anda hemen onun ile ilgilenirseniz, bu durum onda bir alışkanlık haline gelecektir. Gerekli süreyi bekledikten sonra, bebeğiniz halen uyuyamıyorsa onun ile ilgilenebilirsiniz. Özellikle yeni doğanlar, uykuları esnasında sesli ve huzursuz uyuyor olabilirler. Ebeveynler bunu yanlış yorumlayıp, bebeklerini uyurken bile uykudan uyandırabilir. Bu sebeple bebeğinize müdahale etmeden önce, ona biraz vakit vermeniz en iyisi olacaktır.

6.     Gece Beslemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gece bebeklerin karnı sık sık acıkıp, besin ihtiyaçları oluşabilir. Gece beslemeleri oldukça doğal ve olması gereken bir süreçtir. Ancak bu süreçte annenin sessiz kalması ve sakin hareket etmesi tavsiye edilir. Bebeklerde uyku eğitimi gece beslemeleri bölümünde, bebeğiniz ile konuşmak yerine, sessiz ve nazik biçimde besleme işlemini tamamlayınız.

Sizler için göz teması kurmak veya konuşmak çok büyük bir olay gibi gelmeyebilir. Ancak bebeklerin dünyalarında, en büyüleyici şeylerin ebeveynleri olduğunu düşünürsek, bu durumun onlar için heyecan uyandırıcı olduğunu anlayabiliriz. Özellikle bebekler anne sesine uyum sağlamakta ustadırlar. Annelerinin seslerini duyan bebekler, buna karşılık tepki vermek isterler. Bu tepki verme süreci ise uykuya dalmayı olumsuz etkileyecektir.

7.     Uyku Rutin Oluşturun

Bebeğinize bir uyku rutini oluşturmanız da oldukça önemlidir. Tıpkı bizler gibi, bebeklerinde 24 saat işleyen biyolojik saatleri bulunmaktadır. Rutin oluşturmayı başarırsanız, bebekleriniz uyku saatinin geldiğini daha önceden de anlayabilirler.

Düzenli olmanız ve oluşturduğunuz düzen konusunda ısrarcı olmanız, bebeğinize ciddi mesajlar verecektir. Bebeğin aldığı mesajların ardından, daha rahat uyuyabileceğini söylemek mümkündür.

Uyku Eğitimi Yöntemleri

Uyku eğitimi yöntemleri

Uyku eğitimi esnasında başvurabileceğiniz oldukça fazla sayıda metot bulunmaktadır. Uyku eğitimi yöntemleri sayesinde, bebeğinizin uykuya daha rahat daldığına tanıklık edebilirsiniz. Ağlamasına izin vermek, Ferber metodu ve daha fazlası için okumaya devam etmeniz yeterli.

Uyku eğitimi yöntemleri arasında yer alan metotlar, kimi zaman sizlerin mantığına tam yatmasa bile, bebekler üzerinde etkisi oldukça büyük olabilir. Bu nedenle, sizlere vereceğimiz metotları dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz.

Ağlamasına İzin Verme Metodu

Bebeğinizin karnını güzelce doyurduktan ve uyuyacağı ortamı güvenli hale getirdikten sonra, onu beşiğine yatırarak bu metoda başlayın. Ardından bebeğinizin yanından uzaklaşmanız gerekiyor. Bebeğinizin yanından uzaklaştıktan sonra, bebeğiniz ağlamaya başlayacaktır. Ağlamasına izin verme metodu ise bebeği ağlasa bile, sizin yardımınız olmadan uykuya dalmasına sebep olur.

Uyku eğitimi yöntemleri ağlamasına izin verme metodu, sizlere zor gibi gözükse bile, bu durum bebeğiniz için daha da zor olacaktır. Ancak bu yöntem ile 3 ila 4 gün geçirebilirseniz, bebeğiniz kendi kendine rahatça uyumaya başlayabilir.

Bu yöntemi denemeden önce, doktor tavsiyesi almanızı da tavsiye ediyoruz. Yöntemin uygulanmasına doktorunuz izin verirse bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Ferber Yöntemi

Ferber yöntemi

Ferber yöntemi temel olarak; bebeğiniz ağlarken bir süre beklemeyi tavsiye etmektedir. Kademeli olarak beklediğiniz süreyi artırarak, bebeğinizin kendi kendine sakinleşmesine olanak tanıyabilirsiniz. Uykuya dalarken bebeğinizin belirli sürelerde ağlamasına olanak tanımak, bebeğinizin kendi kendine uyumasına olanak tanıyacaktır.

Her gece beklediğiniz süreyi kademeli olarak artırarak, bebeğinizin tamamen kendi uyumasına olanak tanıyabilirsiniz. Bu durum bebek odasında olan varlığınızı azaltarak gerçekleşir.

Yatış Vaktini Erkene Alma Metodu

Adım adım uyku eğitimi

Bebeğiniz sizlerin istediği ve uyuması gereken vakitlerde uyuyamıyorsa bu yöntem sizlerin oldukça işine yarayacaktır. Adım adım uyku eğitimi için bu yöntemi şu şekilde uygulayabilirsiniz:

  • Bebeğinizin verdiği uyku sinyallerini kontrol edin.
  • Uyku sinyali yakaladığınız anda bebeğinizi beşiğine yatırın.
  • Bir ertesi gün, bir önceki gün onu yatırdığınız saatten 15 dakika erken yatırın.
  • Bir diğer gün ise 15 dakika daha erken yatırın.

Bu yöntemi deneyerek, bebeğinizin uyku saatini adım adım ayarlayabilirsiniz. Uyku eğitimi metotları, bebeğinizin daha kaliteli uyku uyumasına ve en doğru vakitlerde yatıp uyanmasına olanak tanıyacaktır.

Al ve Bırak Metodu

Bebeğinizin uykulu olduğunu düşündüğünüz anda, onu beşiğine yatırarak, al ve bırak metoduna başlamanız gerekmekte. Bebeğiniz her ağladığı zaman (birkaç dakika bekledikten sonra) onun yanına gidin ve onu sakinleştirdikten sonra tekrar beşiğine koyun.

Bebeğiniz uyuyana kadar, bu sakinleştirme işlemini tekrarlamanız gerekiyor. Adım adım uyku eğitimi verebileceğiniz bu yöntem sayesinde, bebeğiniz zaman içerisinde tek başına uyumaya alışacaktır.

Bebekler Tek Uyumaya Ne Zaman Geçer?

Bebekler tek uyumaya ne zaman geçer

Bebeklerin genel olarak uykuya tek başına dalması, belirli olgunluk zamanına erdiklerinde başlar. Ancak bu süreç, uyku eğitimi ve metotları sayesinde, daha önceden de gerçekleşebilir. Bebekler tek uyumaya ne zaman geçer? Genel olarak 15 ile 18 ay bebeklerin tek uyumaya geçtikleri dönemdir. Bu dönem bazı bebeklerde ise 12 ile 15 ay arasında da gerçekleşebilir.

Bu konuda bilinmesi gereken en net şey genel olarak bebeklerin 1.5 yaşlarına geldiği yaklaştığı zaman tek olarak uykuya geçtikleridir. Ancak bunun öncesinde de bebeklerde uyku rutini oluşturmak mümkündür.

Bebeğiniz uyurken rahat etsin istiyorsanız, bebeklerde uyku tulumu nasıl kullanılır, yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir