İçeriğe geç

Horlama Neden Olur? Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

horlama tedavisi
Bizi Paylaşın

Horlamanın oluşmasının ardında pek çok sebep olabilir. Kimi zaman horlama neden olur, sorusunun yanıtı, kişinin tercih ettiği uyku pozisyonu ile ilişkilendirilir. Horlama kimi zaman ise sağlık sorunları ile ilişkili olarak gelişmektedir. Horlayan kişiler, hem kendi uykusunu hem de yanında uyuyan kişinin uykusunu kalitesiz hale getirirler.

Horlama neden olur? Horlama, uyku esnasında kişinin hava yolunun belirli bir oranda tıkanması ve boğaz yapısının gelişmesi sonucunda oluşur. Boğaz yapısının genişlemesinin yanı sıra, kasların gevşemesi de horlamaya sebebiyet vermektedir.

Horlama nasıl tedavi edilir? Horlamanın altında yatan ana neden bulunabilirse; horlamanın tedavi süreci oldukça kolay ilerlemektedir. Ancak, bazı horlama tiplerinin tedavisi mümkün olmamaktadır. Horlama tedavisi genel olarak kullanılan ve sonuç alınan en etkili yöntemin başında; kişinin hayat standartlarını değiştirmesi yer almaktadır.

Horlama Neden Olur?

Horlamanın temel sebeplerinden biri, kişinin uyku pozisyonudur. Kişinin uyku pozisyonunun yanı sıra, kişinin alkol ve sigara tüketimi gibi kötü alışkanlıklara sahip olması da horlamayı tetikleyebilir. Aynı zamanda horlama, enfeksiyon hastalıklarına sahip kişilerde görülmektedir. Horlama kimi zaman da kullanılan ilaçların yan etkisinden kaynaklanıyor olabilir.

Horlama neden olur:

  • Burun tıkanıklığına sahip olan kişilerde, horlama sık sık gözlemlenir.
  • Alkol, sigara ve sakinleştirici ilaç kullanımında bulunan kişilerde de horlama gözlemlenir.
  • Kişinin anatomik yapısına bağlı olarak, kişinin horlama oranı artabilir.
  • Horlama, uyku pozisyonundan kaynaklı olabilir.
  • Enfeksiyonlu hastalıklar, kimi zaman horlamaya sebebiyet verir.
  • Kimi ilaçların yan etkisi nedeniyle horlama gözlemlenir.
  • Kişinin yorgun veya uykusuz olması da horlamaya sebebiyet verir.

Horlama nedenleri bu şekilde listelenebilir.  

Yetişkin bireylerin neredeyse %45’i ara sıra horlamaktadır. Yine yetişkin bireylerin %25’inin ise sürekli horlama rahatsızlığı bulunmaktadır. Horlayan kişiler arasında toplam %5’i, oldukça şiddetli biçimde horlar. Çocuklarda horlamanın görülme oranı ise %12 olarak belirlenmiştir.

Horlama şiddetinin artması, kişinin enfeksiyon hastalığının artması, uyku pozisyonun değişmesi, yaşlanması ve daha çok kilo alması ile bağlantılıdır.

Horlama Bilimsel Olarak Nasıl Meydana Gelir?

Kişinin uykusu esnasında, kişinin geniz bölgesinde bulunmakta olan yumuşak dokuda bir miktar gevşeme meydana gelir. Ardından kişi, nefes alıp vermekte güçlük çeker hale gelir. Bu nedenle bir hava akışı oluşur. Oluşan hava akışı sebebiyle de türbülans oluşur. Türbülans, gevşeyen yumuşak dokularda titreşim yapar. Türbülansın yaptığı titreşim sonucunda, horlama adı verilen ses ortaya çıkar.

Yani horlama, kişinin daha kaliteli nefes alıp vermeye çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle horlama rahatsızlığına sahip olan kişiler, sabahları uyandıkları zaman daha halsiz ve daha yorgun hissederler.

Horlama Belirtileri Neler?

Genel olarak horlamayı ilk fark eden kişiler, horlayan kişinin yanında veya çevresinde uyuyan insanlardır. Kimi zamanlarda ise kişi kendi horlaması sebebiyle uyanır. Horlama çok ciddiye alınmayan bir sağlık problemi gibi gözükür. Ancak horlama, kişinin sahip olduğu ciddi sağlık sorunlarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu nedenle horlama tedavisi, önem verilmesi gereken bir tedavidir.

Maddeler halinde horlama belirtileri:

  • Gün içerisinde yorgun olma,
  • Uyurken zorluk yaşama,
  • Çarpıntıya sahip olma,
  • Kan basıncında ve kan şekerinde dengesizlik,
  • Uyanınca meydana gelen boğaz ağrısı,
  • Konsantre olamama,
  • Geceleri aniden nefes nefese uyanma,

Gibi maddeler, horlamanın belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak bu maddeler, aynı zamanda başka rahatsızlıklarında sebepleri arasında yer aldığı için, tedavi ve tanı sürecinde muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

Horlama Tedavisi

Kimi horlama türleri yalnızca uyku pozisyonunu değiştirerek bile düzelmektedir. Horlama, kişinin uyku pozisyonunu değiştirmesine rağmen düzelmiyor, kişinin şiddetli horlaması devam ediyorsa kişi muhakkak kulak burun boğaz doktoruna görünmelidir.

Horlama tedavisi için doktora başvurulduktan sonra, doktor sizlerin horlama sürecini dinleyecek ve gerekli tanıyı koyacaktır. Doktor öncelikli olarak sizlere fiziki bir muayene gerçekleştirir. Ardından çeşitli testler yardımıyla horlamanızın tanısını daha net biçimde koyar.

Doktorun, horlama tanısını koyarken kullanabileceği testler arasında; bilgisayarlı tomografi taraması, endoskopi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri yer almaktadır.

Bilgisayarlı tomografi (bt) taraması esnasında kişinin ayrıntılı kesit görüntüleri üretilir. Bu süreç, X-ışını adı verilen ışınların, bilgisayar teknolojisi ile hastaya gönderilmesi ile tamamlanır.

Endoskopi yönteminde ise doktor, burun deliğine, ucunda kamera olan endoskop yardımı ile girer. Endeskop yardımı ile burun deliklerinin içerisi (solunum yolu), doktor tarafından gözlemlenebilir hale gelir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları yardımı ile radyo frekansı oluşturularak, kişinin ayrıntılı görüntüsü alınır.

Ayrıca horlama tedavisi esnasında kişi, uyku laboratuvarlarında belirli testlere tabi tutulur. Uyku laboratuvarında teste tabi tutulacak kişiler, uyku apnesi kaynaklı horlama rahatsızlığına sahip olan kişilerdir. Kişiler uyku laboratuvarlarında kalp atış testi, nefes hareket testi, beyin dalgası testi gibi testlere tabi tutulduktan sonra, çıkan sonuçlar doktor tarafından değerlendirilir.

Yapılan testler ve tanı sürecinin ardından, horlama ile ilgili tıbbi bir bulguya rastlanmazsa kişinin hayat standartlarını değiştirmesi bile, horlamanın önüne geçmeye yeterli olacaktır. Kişinin alkol ve sigarayı bırakması, fazla kilolarından kurtulması, yastığının yüksekliğini artırması, burun bandı kullanması gibi basit çözümlerle horlama tedavisi tamamlanır.

Daha fazla yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir