İçeriğe geç

Isı Yalıtımı Nedir, Nasıl Yapılır?

ısı yalıtımı nedir
Bizi Paylaşın

Genel olarak binaların inşası esnasında yapılması gereken ısı yalıtım, enerji tasarrufu adına büyük bir önem taşımaktadır. Isı yalıtımı nedir sorusunun yanıtı kışın daha sıcak, yazın daha serin olan yapının, bina içerisinde bulunmasıdır. Yapılan yalıtım işlemleri sonucunda yaklaşık olarak %33 ile %50 arasında (1/3 ile ½ arasın) enerji tasarrufu sağlanır.

Özellikle yeni ev alacak kişiler, binaların ısı yalıtımı olup olmamasına dikkat etmelidir. Zira, ısı yalıtımı olmayan binalar, modern bina yapısına uygun örnek teşkil etmezler. Isı yalıtımı nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır, yararları neler? Gibi soruların tamamına yanıt arıyorsanız, metnimizin tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Isı Yalıtım Nedir?

Isıtma, soğutma gibi eylemler, yoğun enerji harcayarak sağlanmaktadırlar. Bu eylemlerde harcanan enerjinin en aza indirgenmesi, enerji tasarrufu kavramını ortaya çıkartır. Enerji tasarrufu, modern dünyada oldukça önem verilen ve gelecek nesiller için de oldukça önemli olacak bir konudur.

Isı yalıtımı; ısıtma ve soğutma esnasında kullanılan enerjiden tasarruf etmeyi sağlar. Hem enerji tasarrufu hem de daha sağlıklı yaşam alanları oluşturmak, ancak ısı yalıtımı ile mümkün olabilir. Nem, küf, mantar, kötü koku, rutubet gibi sorunlar da ısı yalıtımı ile önlenebilir.

Isı Yalıtımı Nerelerde Kullanılır?

Isı yalıtımı temel olarak yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Kullanım alanlarını sıralayacak olursak:

  • Çatı yalıtımı,
  • Duvar yalıtımı,
  • Zemin yalıtımı,
  • Garaj yalıtımı,
  • Depo yalıtımı,
  • İç cephe ısı yalıtımı,
  • Dış cephe ısı yalıtımı (mantolama),

Isı yalıtımının sık sık kullanıldığı alanlardır.

Isı Yalıtımının Yararları Neler?

Tüketilen toplam enerjinin 1/3’ü, konutların harcamış olduğu enerjidir. Bu enerjiden tasarruf edilmesi olanağı, tüm dünyaya oldukça büyük bir yarar sağlamaktadır. Isı yalıtımı yalnızca enerji tüketiminin en aza indirgenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı ve daha konforlu yaşam alanları oluşturmaya da olanak tanır.

Isı yalıtımının sağlamış olduğu yararlar:

  • Binaların ömrünü uzatır.
  • Binaların değerini artırır.
  • Konforlu yaşam alanları oluşturur.
  • Enerji tasarrufu sağlar.
  • Kışın sıcak, yazın serin yaşam alanları oluşturur.
  • Çevre kirliliğini en aza indirmeye olanak tanır.
  • Sağlıklı yaşam alanları oluşturur.

Yararlar bu şekilde sıralanabilir. Yapılan yalıtım işlemlerinin yalnızca soğuktan korunmak için olduğunun düşünülmesi yanlıştır. Çünkü yukarıda listelemiş olduğumuz tüm yararlar, yapılacak olan yalıtım işlemi ile sağlanmaktadır.

Isı Yalıtım Nasıl Yapılır?

ısı yalıtımı nasıl yapılır

Isı yalıtımın yapılış aşamaları, yalıtımın yapılacağı yüzey alanına göre farklılık göstermektedir. Yüzey alanına göre ısı yalıtımı nasıl yapılır:

Dış Cephe Isı Yalıtımı

Dış cepheye ısı yalıtımı yapılacağı zaman ilk olarak uygulanacak yüzey hazırlanır. Bu hazırlık, yalıtım uygulanacak yüzeyin, mekanik sağlamlığı ve yapılacak yalıtım ile uygunluğunun kontrol edilmesi aşamasından oluşur.

Yalıtım işlemlerine başlamadan önce, yalıtımın yapılacağı yüzey basınçlı su ile temizlenmelidir. Basınçlı su, yüzeyde bulunan toz, kir, harç kalıntısı, yağlanma ve benzeri sorunları yüzeyden arındırır.

Dış cephenin yalıtım işlemleri yapılırken, dışarıdaki ortam sıcaklığı 5°C değerinden sıcak, 30°C değerinden soğuk (5 ile 30 derece arasında) olmalıdır. Eğer bina eski ise çatlaklar, kabarmalar ve benzeri problemler, yalıtıma uygun şekilde tamir edilmelidir.

Dış cephe ısı yalıtımı başlarken yerden 30 cm yüksekliği subasman adı verilen yapının yerleştirilmesi gerekir. Subasman profili, yalıtımın darbeden, rutubetten, çevresel etkilerden korunmasını sağlar.

Ardından ısı yalıtım malzemesini yerleştirmek için gerekli olan harç hazırlanmalıdır. Harç hazırlandıktan sonra, levhaların yerleştirilmesi yapılır. Levha yerleşimi tamamlandıktan 24 saat sonra, levhaların dübellenmesine geçilir. Dübelleme işlemi de tamamlandıktan sonra, dış sıva işlemi gerçekleştirilir.

Sıva sonrası isteğe göre kaplama ya da boya kullanılarak yalıtım tamamlanır.

İç Cephe Isı Yalıtımı

İç cepheye yapılacak olan ısı yalıtımı hafife alınmamalı ve dış cephe kadar önem verilmelidir. İç cepheye yapılacak olan yalıtım çalışmalarından sonra, iç mekan ile dış mekan arasında oldukça güzel bir ısı koruması sağlanacaktır.

Özel malzemeler ile yapılan iç cephe ısı yalıtımı, mantolama işlemi sonrasında değişkenlik gösterebilir. En doğru şekilde yalıtımı tamamlamak için, satın almış olduğunuz yalıtım malzemesiniz kullanım kılavuzuna veya satın aldığınız yere danışmanızı öneririz.

Çatıda Isı Yalıtımı

çatı ısı yalıtımı

Çatıya yapılacak ısı yalıtımı, çatının şekline göre belirlenir. Çatılarda olan ısı yalıtımında kullanılan malzemeler arasında; şilte veya levha en çok tercih edilenlerdir. Binaların çatı boşluğu yaşam alanı olarak kullanılmıyorsa bu tarz binalarda ısı yalıtımı, en üst katın tavanının üzerine serilerek yapılır. Eğer çatı da yaşam alanı olarak kullanılıyorsa doğrudan çatı seviyesinden yalıtım gerçekleştirilir.

Pencereler ve Kapılarda Isı Yalıtımı

Özellikle pencerelere yapılacak olan yalıtım, büyük bir enerji tasarrufu sağlar. Düşük ısı geçirgenlik değerine sahip olan pencereler sayesinde evlerin içerisinde bulunan ısı daha rahat korunmaktadır.

Kapılara yapılacak olan yalıtım sayesinde, dış ortamdan iç ortama ısı alışverişi minimuma indirgenir. Özellikle sokak kapısı veya dış kapı adı verilen, evin giriş çıkışlarının yapıldığı kapıya yapılacak ısı yalıtımı, oldukça büyük önem arz eder.

Zemin Isı Yalıtımı

Zemin ısı yalıtımı yapılacağı zaman, ısı yalıtım şilteri adı verilen ekipman kullanılmaktadır. Yalıtım şilterinin haricinde, şapların altında bulunan kısımlara ısı yalıtım bariyerleri oluşturmak da mümkündür.

Zemin yalıtımından maksimum sonuç almak için, profesyonel ekiplerden yardım alınmalı ve duvar yalıtımına da önem verilmelidir.

Tavan Isı Yalıtımı

Tavanlara yapılacak işlemler, özel yalıtım malzemeleri ve teknikleri eşliğinde profesyonel ekiplerce gerçekleştirilmelidir. Amatör bir biçimde bu yalıtımı kişinin yapmasını tavsiye etmiyoruz.

Daha fazla içeriğimize ulaşmak adına buraya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir