İçeriğe geç

Kader Motifi Nedir?

kader motifi nedir
Bizi Paylaşın

Kadere inanır mısınız? Peki, insanoğlunun geçmişten günümüze aktardığı bilgi ve gen birikimine? Kader motifi nedir? Bu motif, geçmişten günümüze gelmekte olan genleri, davranışları, sevmeyi veya sevilmemeyi yansıtmaktadır.

Konu ile ilgili Dr. Buğdayıcıoğlu’nun açıklamalarından sonra, kader motifi konusu hakkında herkes daha fazla şey merak eder oldu. Özellikle dizilerde de konunun ele alınmasından sonra, konunun tam olarak anlaşılmasını istediğimiz için, sizlere anladığımız kadarıyla bu konuyu yazacağız.

İnsanın Geleceğini Belirleyen Kader Motifi Nedir?

Öncelikle doğduğumuz andan başlamamız gerekiyor. Ebeveynlerimiz, bizlerin bebekliği, çocukluğu, gençliği, yetişkinliği ve hatta yaşlılığında bile oldukça önemli. Ebeveynlerimizin davranışlarının üzerlerimizde ki etkisi sandığınızdan daha çok.

Bu konuyu daha net anlamak için kader motifi şu şekilde incelenebilir;

  • İlk sevdiğiniz kadını veya adamı hatırlayın.
  • Onun hangi özellikleri olduğunu kafanızda canlandırın.
  • Canlandırdığınız özelliklere baktığınız zaman çok net biçimde anlayacaksınız ki, kafanızda onu konumlandırdığınız yer ve özellikler ebeveynlerinizinkinin aynısı.

Hayata bakış açınıza, kendinize olan güveninize, başkalarına olan bakışınıza, hayata karşı tutumunuza bakın. Tüm bunlar geçmişten gelen ve sizlerin hayatını yönlendiren, bir nevi kaderinizi yazan olgulardır. Bu olguların çoğu da, gen aktarımı ile sizlerdedir.

Kader motifi psikoloji ile ilişkisini Gülseren Buğdayıcıoğlu sayesinde artık daha rahat yapabiliyoruz. Hatta ünlü doktorumuzun söylediği bir cümleyi ek olarak açıklamasıyla vermek istiyoruz.

“Bir annenin doyuramadığını, tüm dünya doyuramaz.” Dr. Gülseren Buğdayıcıoğlu. Bu sözde anlatılmak istenilenin sakın ha fiziki olarak doymak anlamına geldiğini sanmayınız. Bu söz tamamen duygusal olarak doyumdan bahsetmektedir. “Bir evladın hayatta ki en büyük şansı, iyi bir annenin kucağına doğmasıdır.” Dr. Buğdayıcıoğlu’nun kurduğu bir diğer manalı cümledir.

Kader motifi Gülseren Buğdayıcıoğlu ile hayatımıza bu kadar çabuk girmiş olsa bile, bu konu ile ilgili araştırmaların sayısı oldukça geniştir.

Kader Motifi Örneği

Genellikle, ailelerimizden gördüğümüzü, ileri yıllarda da biz uygularız. Fakat, bunu kırmak yine bizlerin elindedir. Önemli olan farkındalıklarımız ve kendimize olan güvenimizdir. Bu konu ile ilgili verilecek pek çok örnek olsa bile, şiddete meyilli insanların, neden şiddete meyilli olduklarını dilerseniz hep birlikte inceleyelim.

Kader motifi örneği verirken özellikle bu konuyu seçmemizin temel sebebi, Türkiye’nin ciddi bir şiddet problemi olmasıdır. Ve aslında bunun en büyük sebebi, zincirin halkalarının kırılamamasıdır. Örneğimize, şiddet içinde doğan bir çocuk ile başlayalım. Bu çocuk büyüdüğü yıllar boyunca şiddete maruz kalıp, sevdiklerinin de şiddete maruz kalmasını izlediğinde, çok büyük ihtimalle şiddetten nefret edecek fakat şiddet göstermekten kendini geri alamayacaktır.

Büyüdüğü zaman kendisi de ailesine şiddet göstermeye devam edecek yaptıklarından pişmanlık duyacak fakat vazgeçemeyecektir. Burada şiddetten kurtulmanın tek yolu, zinciri kırmak olacaktır. Bu verdiğimiz örnek, Dr. Gülseren Buğdayıcıoğlu’nun kitabından esinlenilerek ortaya çıkan Kırmızı Oda dizisinde ki karakterlerden birinin örneğidir.

Diğer örnekler arasında ise öz güven eksikliğini konu alalım. Kader motifi öyledir ki, küçükken ebeveynler çocuklarına “Sen başarısızsın… Sen yapamazsın… Senin kendine hayrın yok… Sen anlamazsın…” ve benzeri yaklaşımlar ile yaklaşırlarsa çocuk ileride ciddi bir özgüven eksikliği yaşayacaktır.

Yani anlayacağınız, bu konu ile ilgili örnekler uzar gider…

Konunun asıl mantığı anlaşılınca, kaderimizi nasıl kendimiz yönlendireceğimizi de kolaylıkla bulabiliriz. Çözüm yolunu bulmamız kolay olsa bile, genetik aktarım ile bizlere gelen bu davranışları ve ruh hali sorunlarını kendi başımıza çözmemiz, kolay olmayabilir. Bu sebeple, kader motifi konusunda kendinizi şansız hissediyorsanız, üzülmenize gerek yok. Alanında uzman psikologlardan randevu alarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda kendinize dışarıdan bir gözlemci olarak bakmanızda da fayda var. Yaptığınız hataları sizler fark etmiyorsanız bile, emin olun çevrenizdekiler fark ediyordur. Bu sebeple çevrenizdekilerden fikir almayı da ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir