İçeriğe geç

Oyun Terapisi Nedir?

oyun terapisi nedir
Bizi Paylaşın

Oyun şeklinde ilerleyen terapiler, çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmesine olanak tanır. Oyun terapisi nedir sorusunun yanıtı; çocukların duygusal olarak kendilerini oyun vasıtasıyla ifade etmesidir. Terapiler, alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Oyun terapisi eğitimi almış olan uzman terapistler, çocukların kendilerini güvende hissedeceği bir ortam oluştururlar. Rahat hissetmeye başlayan çocuk, sorunlarının üzerine yoğunlaşmak için kendinde daha fazla cesaret bulmaktadır. Oyunlar vasıtasıyla yapılan terapinin temelinde, çocuğun hayal gücünü kullanarak duygularını ifade etmesi yer alır.

Oyun Terapisi Tekniği Nedir?

oyun terapisi

Terapinin en temel tekniği, oyunlardan yardım alarak, çocuğun iç dünyasını rahat bir biçimde dışa aktarmasını sağlamaktır. Oyun terapisi esnasında çocuğa güvenli bir ortam oluşturularak, kendi rahat ve özgürce ifade edebilme olanağı sunulur. Terapist, çocuğu dikkatli biçimde gözleyerek, yaptığı hareketlerden veya kurduğu oyun senaryolarından, çocuğun problemlerini anlamlandırır.

Oyun ile yapılacak terapiler sayesinde, çocuğa sorunlarını çözme fırsatı verilir. Çocuk kendi kuracağı senaryoda sorunlarını çözerken, aslında gerçek hayatta yaşadığı sorunlara da çözüm bulur.

Sorunların çözümlenmesi sürecinde oyun terapistleri büyük önem taşır. Terapistler, çocuğun içerisinde bulunduğu bu zorlu durumda onu yargılamadan, onun duygusal süreçlerine eşlik ederler. Bu sayede çocuk daha rahat ve daha özgür biçimde kendini yansıtabilir.

Oyun Terapisinin Çeşitleri

Oyunla yapılacak olan terapilerin temel olarak 2 farklı türü bulunmaktadır. Terapinin türlerinin ilki, çocuğu oyun oynarken yönlendirmeye dayanır. İkinci terapi türü ise çocuğa herhangi bir biçimde yönlendirmede bulunmadan, çocuğun kendi kurduğu senaryoda ilerlemesine dayanmaktadır.

Yönlendirilmemiş oyun terapisinde, çocuk tamamen kendi başına ilerler. Terapist, çocuğu olduğu gibi kabullenip, çocuğun kendini keşfetme dürtüsünü tamamlamasını hedefler. İkinci tür olan yönlendirmeli terapi ise çocuk ve terapistin birlikte hareket ettiği türdür. Terapist, çocuğun kendine güvenmesini, inanmasını sağlar.

Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır?

Oyuncaklar veya çeşitli oyun ortamları düzenlenerek yapılan terapilere 2,5 yaşından itibaren başlanılabilir. Oyun terapisinin genel olarak üst yaş sınırı ise 12’dir. Yani bu terapi türü 2,5 yaş ile 12 yaş arasına uygulanan bir terapidir.

Oyun Terapisinin Amacı Nedir?

oyun terapisinin amacı

Oyun terapisinin temel amacı; çocuklarda meydana gelen travma, kaygı, depresyon ve benzeri psikolojik durumların tedavi edilmesidir. Çocuklara oluşturulan oyun ortamı ile çocukların iç ve dış dünyaları arasında bağlantı kurup, kendilerini rahatça ifade edebilmesi sağlanır.

Oyun terapisinin temeli; çocuk ve terapist arasındaki güven ilişkisine dayanır. Özel olarak hazırlanan oyun odasında bulunan her nesne veya her oyuncak, birbirinden farklı anlamları taşır. Çocuğun bu nesneler ile girdiği etkileşime bakan terapist, sorunun ne olduğunu doğrudan anlar.

Hangi Durumlarda Oyun Terapisine Başvurulmalıdır?

Oldukça fazla durumda oyunlar ile yapılan terapiye başvurulabilir. Bu durumlardan bazıları:

  • Boşanma veya ölüm sonrası süreç,
  • Çocukta hiperaktivite durumu,
  • Şiddete bağlı travma,
  • Sosyal beceri bozuklukları,
  • Özgüvensizlik,
  • Sürekli agresif davranış sergileme,
  • Erken yaş depresyonu,
  • Taciz psikozu,
  • Kaygı ve takıntı problemleri,
  • Kıskançlık,
  • Uyku bozukluğu,
  • Yeme bozukluğu,
  • Alt ıslatma,
  • Kaka kaçırma,
  • Okuldaki problemler,

Gibi durumlarda oyun terapisine başvurulabilir. Terapiye başvurulacak olan uzman psikoloğun iyi araştırılması gereklidir.

Sağlık temalı daha fazla içerik için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir