İçeriğe geç

Plan Nasıl Yapılır? | 2022 Yılı En İyi Plan Yapma Rehberi

plan nasıl yapılır
Bizi Paylaşın

Planlarımız, geleceğimiz ile ilgili hedeflerimize giden hayali yollarımızdır. Planlama ile hedefe en doğru biçimde yaklaşabilmek mümkündür. Plan nasıl yapılır? Plan yaparken öncelikle hedeflenen nokta iyi belirlenmelidir. Hedeflenen noktaya ulaşılmak planın asıl hedefi olmalıdır. Kişi planını, kendi karakteristik özelliklerine göre tasarlamalıdır.

Örneğin, daha önce hayatında düzenli olarak 15 dakika bile çalışmamış birinin, bir anda günde 10 saat çalışmaya başlaması, sürdürülebilir bir plan değildir. Plan yapma işinde kişi, öncelikli olarak limitlerini belirlemeli, daha sonrasında da bu limitlerin her gün ufak ufak üzerine koyarak ilerlemelidir.

Kaliteli Plan Nasıl Yapılır?

Planlarımızı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Kaliteli bir plan nasıl yapılır? Planlarımızı uzun süreli nasıl devam ettirebiliriz? Bu soruların hepsinin yanıtı için, sizlere birbirinden şahane plan yapma maddeleri hazırladık.

1)     Planın Sizlere Uyduğundan Emin Olun

Yapmaya başladığınız veya başlayacağınız planın sizlere uyduğundan emin olmalısınız. Planınızı düzenlerken kendinizi baz alın. Kimi planlar oldukça detaylı, kimileri ise daha az detay içerebilir. Kendini tanıyan biri, planının hangi aşamalarının detaylı, hangi aşamalarının ise oldukça sade olması gerektiğine karar verebilir.

Plan yapma konusunda başarılı olmanın ilk adımı, planı kendiniz için yapmaktır! Planı başkalarının yaşam tarzlarına, kişisel gelişim kitaplarına, motivasyon konuşmalarına, başarı seminerlerine göre değil, kendinize göre hazırlarsanız, uzun vadede daha sürdürülebilir bir plan elde edersiniz.

Örneğin, kişisel gelişim kitaplarında yer alan ve başarılı insanların yaşama biçimine atıfta bulunan bir senaryoya bakacak olursak; başarılı insanların daima sabahın en erken saatlerinde kalktığını, sabahtan gece yatana kadar bir fiil çalıştığını ve bitmek tükenmek bilmeyen iş aşklarını görebilir.

Bu örnek başarı için oldukça güzel fakat sizler bu seviyeye o kişilerin bir günde geldiğini düşünüyorsanız, oldukça yanılıyorsunuz. Hedefiniz sabah 5’te kalkmak, günde sadece 5 ila 6 saat arasında uyumak ise bunu adım adım yapmanız gerekiyor.

Diyelim ki öğlen 1’de uyanan bir kişi plan yapma kararı alıp, ertesi gün sabah 5’te kalkacağım diye kendi bir kural koydu. Sizce bu kişi sabah 5’te kalkma işini ne kadar süreyle devam ettirebilir. Eğer, siz kendinizin bunu devam ettirebileceğini düşünüyorsanız, bir anda yapmanız en iyisi. Fakat, çoğu kişi bu düzene bir anda geçemez. Bu sebeple, öğlen 1 yerine, önce 12, daha sonra 11, sonrasında ise 10, … devam edecek bir uyanma vakti oluşturmanız, sizlere daha iyi gelebilir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi plan yapma işlemi için, kendinize en uygun olanı seçin. Daha önce hiç kitap okumamış birinin, mucizevi şekilde her gün 10 saat kitap okumaya başlaması, pek de mantıklı değildir. Bunun yerine, ilk günlerde 10 ila 15 dakika diğer günlerde ise bu süreyi arttırarak ilerlemesi, sürdürülebilirlik açısından daha mantıklıdır.

2)     Yapacağınız İşlerin Zamanını Belirleyin

İnsanoğlu yapısı gereği, tembelliğe ve ertelemeye oldukça meyillidir. Aslında beynimiz bunu kendini korumak yormamak adına biyolojik olarak gerçekleştirse bile, beynimizin gelişimi için düşünsel olarak aktif olmamız daha yararlı olacaktır.

Plan nasıl yapılır? Sorusu için önemli bir diğer adım ise işleri tam olarak ne zaman yapacağınızı belirlemenizdir. Belirlediğiniz zaman aralığında işleri yapmanız, düzenlilik açısından daha faydalı olacaktır.

Kendiniz bizzat bir zaman belirleyip, bazı işlerinizi o zaman aralığında halletmeye başladığınız da, kendinize ne kadar çok vaktin kaldığına şahit olacaksınız.

3)     Zamanı Etkili Kullanmalısınız

Başarıya ulaşmanın en önemli formüllerinden biri de, zamanı etkili biçimde kullanmaktır. Plan yapma esnasında, sizlere daha pozitif geri dönüş sağlayacak biçimde zamanı ayarlayabilmelisiniz.

Planınız kalktığınız saatten, sizler yatana kadar aktif olmalıdır. Bunun anlamı, sabah kalktığınızdan akşam yatana kadar sürekli çalışma temposu içerisinde olmanız gerekliliği değildir. Hobilerinize ayırdığınız, iş veya öğrenme ile ilgilenmediğiniz, yani aktif biçimde çalışmadığınız zamanlarda planınızda yer alırsa tüm günü kapsayan bir plan yapabilmiş olursunuz.

Plan yapma konusunda, tüm günü kapsayan ve sizlere uygun planı yaptığınızı düşünüyorsanız, doğru yoldasınız demektir.

4)     Planınız ile İlgili Bol Bol Not Tutun

Planı bir kere yaptınız ve artık asla onu değiştiremezsiniz! Bu kadar saçma bir cümle olamaz. Plan yapma güncellenebilir bir iş olmalıdır. Aklınıza gelen yeni fikirleri, olmak istediğiniz kişiyi ve yönergenizi sürekli kayıt altına alabileceğiniz bir not defteri edinin.

Edindiğiniz bu deftere, ilerlemenizi, olmak istediğiniz yeri ve nasıl daha iyi o yere ulaşabileceğinizi yazın. Planda sizlere uyan kısımları, planınızın beğenmediğiniz kısımlarını da yazarak planınızı kendinize göre güncelleyebilirsiniz.

Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, plan yapma işleminden sonra, planı uyguladığınız her gün ona daha fazla alışırsınız. Yani, planınızı gündelik hayatta uygulamanız daha da kolaylaşır. Bu sebeple, plana güncelleme getirirken planı baştan aşağı değiştirmek yerine, daha sakin adımlar atarak değiştirebilirsiniz. Yine de, planın sizlere hiç uymadığını düşünüyor, kendinizde herhangi bir gelişim olmadığına emin oluyorsanız, planı tamamen değiştirip yenisini de deneyebilirsiniz.

5)     Planda Hedeflerinizi Net Biçimde Belirtin

Planınızı hazırlamadan önce veya planınızın hazırlık aşamasında, varmak/ulaşmak istediğiniz hedefi net biçimde belirtin. Hatta, plan yapma eylemine giriştiğiniz anda ki seviyenizi not defterinizde belirtin. İlerlemelerinizi de kayıt altına alın.

Planın başında hazırladığınız hedefinize ne kadar yaklaşırsanız, plana sadık kalma olasılığınızı ve motivasyonunuz da bir o kadar artacaktır.

Etiketler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir