İçeriğe geç

Private Label Nedir?

private label nedir
Bizi Paylaşın

Private Label, markanın kendi ürünlerini üretmek yerine büyük bir perakendeci tarafından özel olarak etiketlendiği bir üründür. Private Label nedir? Ürünler genellikle ambalajlarında üreticinin adı yerine perakendecinin adını taşıyan mağaza markalı ürünlerdir. Örneğin, “Whiskas” adlı genel bir köpek maması markası, üretici veya mağaza adıyla etiketlenecektir. Aynısı özel markalı güzellik ürünleri için de geçerlidir.

Private label, perakendecilerin kendi markaları altında satmak üzere mevcut bir ürünün kendi versiyonlarını değiştirmesi veya tasarlaması anlamına da gelebilir. Örneğin, bir ekmek kızartma makinesi satın almak ve renk düzenini mutfak dekorunuza uyacak şekilde değiştirmek.

Private Label, perakendecilere, kendi markalarının satışından elde edilen kar artışı, ürünleri tek bir perakendecinin teşhirinde satışa sunmak ve hatta bazen bölgesel bir ticaret anlaşmasına girmek gibi birçok fayda sağlayabilir. Bazı durumlarda Private Label, aynı ürünü farklı ambalaj ve marka adlarıyla satarak dış pazarlara girmenin bir yolu olarak kullanılabilir.

Private Label Ürün Nedir?

pl ürün nedir

Private Label ürünler, perakendecinin benzersiz kimliği ile paketlenmiş ve markalanmış, ticari olarak üretilmiş ürünlerdir. Pl ürün nedir sorusunun yaygın bir örneği, birçok bakkalda bulunan mağaza markasıdır.

Ancak bir mağaza markası, yüzeyde göründüğünden çok daha fazlasıdır. Bir bütün olarak ürün kategorisi, belirli bir perakende satış mağazasında veya endüstri segmentinde tüketici harcamalarının çok büyük bir bölümünü oluşturabilir. Ancak bu genel kategori içinde, firmanın kendi zevklerine göre uyarlanmış ilgili ürünler yaratmak istediği farklı tüketici segmentlerini temsil eden daha küçük alt kategoriler olabilir.

Private Label Ürün Pazarlama Süreci

Satın alma karar süreci, alıcı davranışı üzerindeki en önemli etkilerden biridir.

Bu süreç dört adımdan oluşur;

  • Problem tanıma,
  • Bilgi arama,
  • Alternatif değerlendirme,
  • Satın alma kararı,

Temel amaç, bir sorunu çözmek veya tatmin edilmemiş bir ihtiyacı veya isteği doldurmaktır. Bu nedenle, karar verme süreci büyük ölçüde mevcut bilgilere, pazar segmentine, sosyal normlara ve karar vericilerin tutumuna bağlıdır.

Bu faktörler aynı zamanda satın alma kararlarının arkasındaki temel itici güçtür. Alıcıların satın alma kararlarını vermek için kullandıkları bilgi türleri, endüstri yapısından ve ürünlerin kendisinden etkilenecektir. Ürünlerin satıldığı yerler de satın alma kararları üzerinde önemli etkiye sahip olacaktır. Bazı perakendeciler, ilgili endüstri yapıları nedeniyle pazarlama tekniklerinden diğerlerinden daha fazla etkilenebilir.

Private Label Avantajları Nelerdir?

Private Label bir ürün seçerek, e-ticaret perakendecileri bir ürünün yaratılmasında ilk yatırımdan ve genel giderden tasarruf edebilir. Tasarruf, önceden oluşturulmuş bir ürün için daha az ödeme yapmaktan ve mağaza markasının kendi ambalajı için daha az ödeme yapmaktan gelir.

Private Label Dezavantajları Nelerdir?

Private Label kullanmanın en büyük dezavantajı, kurumsal markalarla rekabet edemedikleri için kullanmayı seçen şirketler için o kadar değerli olmamasıdır. Daha küçük şirketler bu dezavantajı çok büyük bulabilir ve kullanmamayı tercih edebilir. Ayrıca, perakendecilerin ürünleri kendileri üretmedikleri için ürünlerinin fiyatlandırması üzerinde hiçbir kontrolleri yoktur ve ürünün nasıl fiyatlandırılacağını da etkileyemezler; her perakendeci kendi markası veya mağaza markaları için kendi perakende fiyatını belirler.

Private Label’da Bir Ürün Seçerken Önemli Hususlar Nelerdir?

Birçok şirket, kendi ürünlerini üretecek kaynaklara sahip olmadığı için özel markalı bir ürün seçmiştir, ancak günümüzde şirketleri Private Label seçmeye iten başka faktörler de bulunmaktadır. Faktörlerden biri, perakendeciler için benzersiz ürünler yaratma arzusudur.

Birçok şirketi Private Label seçmeye iten bir diğer faktör de bazı ürünlerin diğerlerinden daha pahalı olabilmesi ve bu ürünleri satan şirketlerin rakiplerinin fiyatları onlara denk gelse bile başarılı olabilmeleri için yine de rekabetçi fiyatlarda kalacak ürünlere ihtiyaçları var.

Barkodların genel popülaritesi nedeniyle, perakendecilerin tüm ürünlerde tutarlı markalaşmayı sürdürmeleri daha kolay hale geldi. Private Label kullanmaya karar veren şirketler, marka grafiklerini veya diğer pazarlama tekniklerini kullanarak markalarını kolayca ambalajlarına entegre eder.

Mevcut ürünle karşılaştırılabilir bir ürün ararken, perakendecilerin mağaza markalarının kalitesinde ve fiyatlandırma yapısında tutarlılığı korumaları önemlidir çünkü bu, tüketicilerin kişisel tercih ve deneyime dayalı olarak daha bilinçli kararlar vermesini sağlayacaktır. Hemen hemen her ürün bir marka adı altında satılmaktadır ve ambalaj ve ürün kalitesinin benzer markalarla tutarlı olması zorunludur.

Tutarlılığı korumak için bir şirketin ürün seçiminde, üretim sürecinde ve kalite kontrolünde tutarlı bir çaba göstermesi gerekir. Ek olarak, diğer perakendeciler tarafından uygulanan marka stratejilerinin de dikkate alınması önemlidir. Bu, rakiplerin ürünlerine yönelik pazar araştırmasının yanı sıra perakendecilik yayınlarındaki ortak eğilimlerin çevrimiçi araştırması yoluyla yapılabilir.

Private Label bir süpermarket ürünü ararken göz önünde bulundurulması gereken son faktör, şirket için maliyet tasarrufudur. Ürün uygun fiyata satılacaksa, satıcının ürünlerinin fiyatları ile mağaza markasının fiyatları arasında çok az veya hiç fark olmadığından emin olması zorunludur.

Pek çok tüketici, daha ucuz olacağını düşündükleri için isim markaları yerine mağaza markalarını tercih ediyor. Bu varsayımın yanlış olduğu kanıtlanırsa, müşteriler bunun yerine başka bir marka satın almayı seçebilir. Bu, bir şirketin kendi mağaza markasını oluşturmaya yatırım yapmışsa satışlarını etkileyebilir.

Bir ürünü private label’ın, hangi endüstride satılacağı ve diğer ürün türleri ile rekabet edip etmeyeceği gibi belirli faktörlere bağlı olarak avantajları ve dezavantajları vardır.

Amazon Private Label Nedir? 

Amazon’un, sunulan ana ürünün elektronik olduğu bir Private Label programı vardır, ancak bazıları için bu, Private Label bir ürün için en iyi yer olmayabilir.

Amazon Private Label söz konusu olduğunda diğer perakendecilerin kullandığı taktikleri veya stratejileri kullanmaz. Amazon etkisini birçok farklı şekilde kullanır. Amazon’un kaldıracını kullanma biçimleri şunları içerir:

Perakende Private Label ve Paketlemenin Temel Unsurları Nelerdir?

Private Label’ da araştırma söz konusu olduğunda, nihai bir ürün ortaya çıkmadan önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç unsur vardır. Bu kavramı araştırırken, perakendecilerin kendilerini diğer markalardan ve diğer markalardan ayıran benzersiz ambalaj ve marka bilinci oluşturma geliştirmek istedikleri unutulmamalıdır.

Kendi benzersiz marka stratejilerine sahip oldukları için Private Label’da başarılı olan birçok perakendeci var.

Private Label markalama ve ambalajlamadaki diğer önemli unsurlar şunlardır;

  • Ön etiketler,
  • Fotokopi tipi etiket,
  • Serigrafi,
  • Güvenlik mührü ve ekler.

Paket üzerinde ayrıntılı bir marka adı olan veya olmayan bir ürün oluşturmayı seçebilirsiniz. Bazı şirketler, üzerinde paket açıklamasını içeren barkod etiketleri kullanır, böylece paketin üzerine yazmak zorunda kalmazsınız. Sitemizin diğer içeriklerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir