İçeriğe geç

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Vitamin Eksikliği ve Nicesi

sürekli uyku hali
Bizi Paylaşın

Sürekli uykunuz geliyorsa bunun pek çok olası sebebi olduğunu bilmelisiniz. Sürekli uyku hali yaşayan insanlar genel olarak; yoğun çalışma saatleri, düzensizlik ve kronik uyku problemlerinden kaynaklı olarak bu sorunu yaşamaktadırlar.

Sürekli uyku hali neden olur? Kişinin uyku kalitesi düşükse kişi uyku evrelerini kaliteli biçimde tamamlayamaz. Kişinin yaşam standartları, yaşamış olduğu duygu durumları ve daha pek çok etken, kişinin sürekli olarak uykulu olmasının nedeni olabilir.

Sürekli Uyku Hali Nedenleri ve Çözümleri

Çoğu insan, uyuması gerektiği kadar uyumadığı için, gün içerisinde uyku ihtiyacını hissetmektedir. Sürekli uyku hali nedenleri arasında az uyumak, genel olarak uykulu hisseden insanların temel problemidir. Kişi gece kaliteli bir uyku alamadığı zaman, gün içerisinde kendini yorgun hisseder. Kimi zaman kişilerin gece uykusuna önem vermemesi de sürekli uyku gelmesi probleminin kökeninde bulunmakta olan sorundur.

Sürekli uyku hali nedenleri arasında kimi zaman eşlerde bulunabilir. Eğer eşiniz çok horluyor veya oldukça hareketli uyuyorsa bu sizlerin uyku problemi yaşamasına neden olabilir. Kimi zaman ise sürekli uykunun gelmesi durumu, daha ciddi sağlık sorunlarının habercisidir. Her zaman uykulu hissedenlerden biri de sizseniz, bunun sebebi aşağıdaki başlıklardan biri olabilir.

1) Uyku Apnesi (Sleep Apnea)

Uyku apnesi olarak bilinen hastalık, kişinin gece uyku esnasında sürekli olarak nefes almayı durdurup, tekrar başlatmasıyla ortaya çıkan bir problemdir. Uyku apnesi oldukça ciddi bir rahatsızlık olup, gün içerisinde sürekli uyku hali içerisinde olmanızın nedeni olabilir.

Uyku apnesi birkaç semptom olarak kendini göstermektedir. Uyku apnesinin semptomları:

  • Uyurken oldukça yüksek sesle horlama.
  • Uyku esnasında nefes nefese kalma.
  • Kişi uyanınca baş ve boğaz bölgelerinde ağrı hissetmesi.
  • Gün içerisinde dikkat problemleri ve sürekli sinir hali.

Uyku apnesinin semptomları arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık aynı zamanda, tip 2 diyabet ve obezite gibi problemleri de tetikleyebilmektedir. Kendi içerisinde 2’ye ayrılan uyku apnesi, gece derin uyku almanıza engel olduğu için, gün içerisinde sizlere yorgun hissettirmektedir.

Sürekli yorgunluk ve uyku hali problemlerini oluşturabilen uyku apnesinin ilk türünün adı, Obstrüktif Uyku Apnesi, ikinci türünün adı ise Merkezi Uyku Apnesi’dir. Obstürktif olan tür, boğazlarımızın arkasındaki dokunun gevşemesi ile solunum yolunun kapanmasından meydana gelir. Merkezi uyku apnesi ise kişinin beynine doğru sinyalleri göndermemesinden kaynaklıdır. Kişi uyurken nefesini kontrol eden kaslara, beyninden yanlış sinyal gönderir.

Çözüm / Tedavi

Uyku apnesi için bilinen en genel çözüm, pozitif hava yolu basıncı oluşturan cihazların kullanımıdır. Bu cihazlar, ağzınıza ve burun çevrenize hava verecek bir maske kullanılır. Maskeye, esnek borular yardımı ile küçük bir makineden hava aktarımı sağlanır.

Çözüm için uygulanan bu yöntemdeki cihaza, CPAP cihazı denilmektedir. CPAP cihazlarının yeni versiyonları, oldukça konforlu ve oldukça kolay kullanım özelliğine sahiptirler. Eğer uyku apnesi problemi yaşıyorsanız, doktorunuzun izni dahilinde bu cihazlardan alabilirsiniz.

Sürekli yorgunluk ve uyku hali

2) Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu, kişilerin isteği dışında bacaklarını hareket ettirmelerine sebep olur. Bu sendroma sahip olan kişiler, bacaklarını hareket ettirmediği zaman, kişilerin bacakları zonklamaya veya kaşınmaya başlar. Sürekli yorgunluk ve uyku hali geceleri bu problemi yaşadıktan sonra, kişinin kalkıp yürümesi sebebiyle de olmaktadır.

Huzursuz bacak sendromuna sahip olan kişiler, geceleri uykuya dalmakta güçlük yaşarlar. Bunun sonucu olarak kişilerin, ertesi gün içerisinde sık sık uykusu gelir. Huzursuz bacak sendromunun tam olarak neyden dolayı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalar sonucunda, Amerika vatandaşlarının %10’undan fazlası, huzursuz bacak sendromuna sahiptir.

Çözüm / Tedavi

Huzursuz bacak sendromunun çözümü için gece yatmadan önce ılık bir duş alabilir veya bacağınıza masaj yaptırabilirsiniz. Kimi zaman bu sendrom, D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. D vitamini hapları, sendromun tedavisinde kullanılabilir. Huzursuz bacak sendromu için verilecek olan vitaminin, olası yan etkilerini doktorunuz ile konuşursanız, uyku için en az yan etkiye sahip olanı bulursunuz.

sürekli uyku hali neden olur

3) Narkolepsi

Beynin uyku ile uyanıklık döngüsünü sağlıklı bir biçimde düzenleyememesi sonucunda, Narkolepsi adı verilen rahatsızlık oluşur. Narkolepsi rahatsızlığı, kişinin sürekli uyku hali içerisinde olmasının nedenleri arasında gösterilmektedir.

Narkolepsi kişinin geceleri sık sık uyanmasına neden olur. Geceleri oldukça fazla uyku bölünmesi yaşayan kişiler, bir sonraki gün içerisinde sürekli uyku ihtiyacı halinde olurlar. Narkolepsi rahatsızlığına sahip olan insanlar, toplantının ortasında, sınıfta ders anlatılırken ve daha pek çok uygunsuz zamanda, uyuya kalabilir.

Sürekli uyku hali sebepleri arasında olan bu rahatsızlık, genel olarak 7 ila 25 yaşında gelişmektedir. Ancak, her yaşta kişinin, narkolepsi rahatsızlığına sahip olma riski bulunmaktadır.

Çözüm / Tedavi

Narkolepsi tedavisinde, gündelik yaşam şartlarını değiştirmeniz tavsiye edilir. Egzersiz yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, tedavi süreci için oldukça önemlidir. Doktor tavsiyesine göre belirli bir uyku düzeni oluşturmanız ve bu uyku düzenine bağlı kalmanız da sizlere fayda sağlayacaktır.

sürekli uyku hali neden olur

4) Depresyon

Depresyonun oluşturmuş olduğu etkiler nedeniyle kişi, gerekenden fazla veya gerekenden daha az süre uyuyabilir. Çoğu zaman uyku problemleri, depresyonun ilk habercileridir. Kişi depresyona girdiğinde diğer semptomları göstermeden önce, uyku bozukluğu sorunu yaşar. Ardından kişi, diğer depresyon semptomlarını göstermeye başlar.

Sürekli uyku hali nedenleri arasında yer alan depresyonun, beynimizde bulunan kimyasalların dengesizliği sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, muhakkak bir psikolog veya psikiyatrist desteği almalısınız.

Çözüm / Tedavi

Depresyon sorununun tedavisinde, meditasyon ve diğer zihinsel rahatlama oluşturan metotlar kullanılmaktadır. Ancak, depresyon tedavisinde en kaliteli sonuç, psikologlardan veya psikiyatristlerden alacağınız seanslar sonrasında gelir. Bu nedenle; depresyondaysanız, muhakkak bir psikoloğa veya bir psikiyatriste gitmelisiniz.

sürekli uyku hali nedenleri

5) İlaçların Yan Etkileri

Kimi ilaçların yan etkileri, uyku problemleri oluşturmaktadırlar. Yan etkisinde aşırı uyku haline sebebiyet veren ilaç türleri arasında:

  • Antidepresanlar,
  • Yüksek tansiyon ilcalarının bir kısmı,
  • Burun tıkanıklığı tedavisi için kullanılan ilaçların bazıları,
  • Bulantı ve kusma ilaçları,
  • Antipsikotikler,
  • Epilepsi ilaçları,

Bu ilaç türlerinin yan etkileri arasında uyku durumu, uyuşukluk gözlemlenmektedir. Bu ilaç çeşitlerinden herhangi birini kullanıyor ve sürekli uyku hali yaşıyorsanız, doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

Çözüm / Tedavi

Eğer kullandığınız ilaçların yan etkisi, sizlerde uyku problemi oluşturuyorsa bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Yapabileceğiniz tek şey; doktorunuz ile görüşüp, daha farklı yan etkilere sahip olan muadil bir ilaç olup olmadığını sormaktır.

sürekli yorgunluk ve uyku hali

6) Yaşlılık

Kişi yaşlandıkça, kaliteli uykudan daha uzaklaşır bir hale gelir. Bu da uykusuzluk problemlerini oluşturur. Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman yaşlılar, en çok vakti yataklarında uyuyarak geçirmesine rağmen, uyku kaliteleri oldukça düşüktür.

Sürekli uyku hali nedenleri arasında yer alan yaşlılık ile birlikte, gece yarısında uyku bölünmesi artarken, derin uyku süresinde de düşüş yaşanır.

Çözüm / Tedavi

Yaşlılık insanoğlunun karşı koyamadığı bir süreçtir. Yaşlandığınız zaman ortaya çıkabilecek sorunlar ve sürekli olarak uykunuzun gelmesi durumu, egzersiz ve hayat stili değişimi ile en aza indirilir. Eğer bunlar çözüm için sizlere yeterli gelmiyorsa doktor tavsiyesi alarak, özel ilaçlar kullanabilirsiniz.

sürekli yorgunluk ve uyku hali

7) Ağır Yiyecekler Yemek

Yemekten sonra uyku gelmesi, çoğu kişinin yaşadığı bir problemdir. Eğer öğünleriniz yoğun ve ağır yiyeceklerden oluşuyorsa sürekli olarak uykunuz gelebilir. Bunun çözümü için porsiyonlarınızı küçültebilir ve daha sağlıklı gıdalar tüketmeye gayret edebilirsiniz.  

Yemekten sonra sürekli yorgunluk ve uyku hali içerisindeyseniz, bir diyetisyene danışarak, kendinize kaliteli bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.

Çözüm / Tedavi

Daha sağlıklı yaşamak için, yediğiniz ve içtiğiniz şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. Yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri liste haline getirmek ve yeme, içme alışkanlığınız üzerine kafa yormak, konunun çözümü için sizlere ciddi manada yardımcı olacaktır.

Diyetisyen tavsiyesi ile düzenli bir program hazırlamak, bu konuda yapabileceğiniz en iyi çözüm yöntemlerinin başındadır. Alanında uzman ve eğitimli profesyonellerin, sizlerin vücuduna göre özel olarak hazırlayacağı listeler, sorununuzun çözümünde sizlere yardımcı olacaktır.

sürekli uyku hali ve yorgunluk

8) Kansızlık

Kanımızın içerisinde yer alan hemoglobinler, akciğerimizde bulunan oksijeni, vücut hücrelerimize taşımaktadırlar. Sürekli uyku hali ve yorgunluk çekiyorsanız, sebebi kansızlıktan kaynaklı olabilir. Kansız kişilerin alyuvarlarında taşınan hemoglobin miktarı, sağlıklı kişilere nazaran daha azadır. Bu nedenle kansız kişilerin vücut hücreleri, yeteri kadar oksijen alamaz.

Yeteri kadar oksijen alamayan hücreler, kişinin oldukça hızlı bir biçimde yorulmasına yol açar. Eğer kişinin kansızlık seviyesi artarsa kişi dinlenirken bile yorgun hisseder. Kansızlık problemi yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmenin en iyi yolu, uzman doktor kontrolünden geçmektir. Doktora giderek bu problemin sizlerde olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Çözüm / Tedavi

Kansızlık rahatsızlığına sahipseniz, muhakkak bir doktora gitmelisiniz. Doktora gittikten sonra, sizlerin bünyesi için en uygun olan tedavi sürecini, doktor bizzat sizlere söyleyecektir.

sürekli uyku hali nedenleri

9) Tiroid Rahatsızlıkları

Tiroid bezlerimizin olması gerekenden daha az çalışması durumunda, kanımızda bulunan hormon seviyeleri de olması gereken seviyelerin altında seyreder. Bu duruma aynı zamanda metabolik yaşlanma da denilmektedir.

Sürekli uyku hali nedenleri içerisinde yer alan tiroid bazlı rahatsızlıklar yaşayan kimseler; halsiz, yorgun, isteksiz ve unutkan olurlar. Tirod bazlı rahatsızlıklar, oldukça ciddi rahatsızlıklar olup, eğer tiroid bazlı bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız, muhakkak doktora gitmelisiniz.

Çözüm / Tedavi

Kan dengelerimizi bozan tiroid rahatsızlığına sahipseniz, doktorunuz sizlere olası tedavi yöntemlerinden birini tavsiye edecektir. Doktorunuzun vermiş olduğu tedavi yöntemine uymanız, sorunun çözümü için elinizden gelen en iyi hamledir.

sürekli uyku hali

10) Kalp Hastalıkları

Genellikle kalp hastalıklarının ilk belirtisi, neredeyse hiç geçmeyen yorgunluktur. Çoğu zaman genel olarak yorgun ve uykulu olan kişiler, bunun kalp rahatsızlığından kaynaklandığının farkında olmayabilirler. Eğer gün içerisinde sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, muhakkak doktora gitmelisiniz.

Çözüm / Tedavi

Hastaneye gidip, kalp rahatsızlığınızın olup olmadığını öğrenmek adına bazı testlerden geçebilirsiniz. Eğer bir veya birden fazla kalp rahatsızlığını bulunuyorsa alanında uzman doktorlar, sizlere yapmanız gerekenleri söyleyecektir.

sürekli uyku hali ve yorgunluk

11) Spor Yapmama (Hareketsizlik)

Gün içerisinde sürekli hareketsiz kalmak, sağlık açısından oldukça ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Sürekli uyku hali içerisinde olan kişiler arasında kimileri, hareketsizlik nedeniyle bu durumdadırlar. Vücudumuzu aktif olarak kullandığımız spor, uyku problemleri ve daha pek çok sorunu çözmeye olanak tanır.

Çözüm / Tedavi

Güzel bir spor planı yapıp, yaptığınız spor planına sadık kalırsanız, hareketsizlik bazlı sonuçları çözersiniz. Kimi kişiler ekip halinde spor yapmayı sever. Eğer, ekip halinde yapılan sporlar hoşunuza gidiyorsa bu sporları yapan takımlara dahil olabilirsiniz.

Tek spor yapmak hoşunuza gidiyorsa bir spor salonuna yazılmak veya evinize spor aletleri almak sizler için çözüm olabilir. Açık havada yapılan sporların daha sağlıklı olduğunu belirtmekte oldukça önemlidir.

sürekli uyku hali

12) Hamilelik Süreci

Hamile kadınlarda progesteron hormonu salgılanmaktadır. Salgılanan bu hormon nedeniyle hamile kişiler, yorgun ve halsiz hissedebilirler. Sürekli uyku hali ve yorgunluk yaşayan hamilelerin, bu durumda olmasının temel nedeni budur. Bu durum, hamileliğin bir getirisi olarak görülmelidir. Çözüm ve benzeri süreçlerde yardım almak için doktora danışılmalıdır.

sürekli uyku hali

13) Aşırı Kilo

Vücudumuzda bulunan fazla kilolar, bizlerin enerjisinden çalmaktadır. Bizleri oldukça yorgun hissettiren fazla kilolarımızdan kurtulmamız, uyku problemlerimizi aşmamız için gerekli olabilir. Sürekli uyku hali nedenleri içerisinde yer alan aşırı kilolardan kurtulmak, ciddi rahatsızlıklarınız yoksa kolay şekilde halledebileceğiniz bir konudur.

Çözüm / Tedavi

Aşırı kilo sahibiyseniz, düzenli spor alışkanlığı kazanmalı ve yediğiniz, içtiğiniz şeylere dikkat etmelisiniz. Yani yazımızda daha önceden belirtmiş olduğumuz, hareketsizlik ve yeme-içme alışkanlıklarının çözümlerine bakmanızı, sizlere tavsiye ediyoruz.

sürekli uyku hali nedenleri

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?

Kimi zaman kişinin gün içerisinde daima uykulu olması durumu, kişinin vitamin eksikliğinden kaynaklıdır. Sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır? Demir ve kalsiyum eksikliği, kişinin sürekli olarak uyku halinde hissetmesine sebebiyet verebilir.

Demir eksikliği, kansızlığın da temel nedenlerinden biridir. Beslenme ve ilaç tedavisi ile demir eksikliği probleminizi çözebilirsiniz. Kalsiyum eksikliği, kanda bulunan kalsiyum miktarının, olması gereken seviyenin altında olduğunda başlar. Bu durum sizlerin gün içerisindeki enerjisini düşürür. Kalsiyum eksikliğinden kurtulmak istiyorsanız da beslenme ve ilaç tedavisi sizlerin çözümü olacaktır.

Tedavi sürecinizin başından sonuna kadar, doktor gözetiminde ilerlemelisiniz. Aksi taktirde, istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır

Özet ve Kaynaklar

Yaşam standartlarımızdan genetik faktörlere, genetik faktörlerden sonradan oluşan rahatsızlıklara kadar pek çok sebep, gün içerisinde bizleri uykusuz kılabilir. Yazımızın içerisinde sizlere olası çözümleri söylemek ile birlikte, çözümleri uygulamadan önce doktora gitmenizi tavsiye ederiz. Doktora gitmeden kendi başınıza problemi çözmeyi denerseniz, kesinlikle bundan biz sorumlu değiliz.

Sürekli uyku hali yazımız için kullandığımız kaynaklar:

Uyku getiren şeylere ihtiyacınız varsa buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir