İçeriğe geç

Uykudan Korkma Hastalığı (Hipnofobi) Nedir?

uykudan korkma hastalığı
Bizi Paylaşın

Uykudan korkan kişilerin sahip olduğu rahatsızlığa verilen genel ad “Hipnofobi” olarak bilinir. Hipnofobi, uykudan korkma hastalığı veya uyku fobisi olarak anılmaktadır. Vücutta bulunan sistemlerin, kendi doğal dengelerini sağlamak adına uykuya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle hipnofobi, muhakkak tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Uykudan korkma hastalığı (Hipnofobi) başlangıç sebepleri oldukça fazladır. İnsan sağlığına oldukça ciddi zararlar veren hipnofobi rahatsızlığının tedavi sürecinde, uzman psikiyatristlerden yardım alınmalıdır. Doğru uzmanlardan alınacak tıbbi yardımın ardından hipnofobi rahatsızlığı, büyük ölçülerde çözüme kavuşacaktır.

Hipnofobi Nedir?

Kişiler gece uyumadan önce pek çok olgudan korku duymaktadır. Bu olgular arasından en bilinenler; kabus görmek, ölüm korkusu, uyanamama korkusu ve benzeri diğer korkulardır. Kişi bu korkuları duymaya devam ettikçe, kişinin uyku düzeni bozulmaktadır. Uyku düzeni bozulan kişilerin ise sağlık sorunları ile karşılaşma olasılığı artacaktır.

Hipnofobi nedir? Kişinin bazı korkuları nedeniyle uyumak istememesi ve uyku sürecine geldiği zaman endişe duyması rahatsızlığının bilimsel adı hipnofobidir. Hipnofobi rahatsızlığına sahip olan kişiler, uyku sürecine geçtikten sonra bile, uykularından gerekli verimi alamazlar. Rahatsızlık sahibi bireyler, uyku esnasında kendilerini psikolojik açıdan çaresiz hissederler. Kimi zaman uyku esnasında görülen kabuslardan kaçma isteği, hipnofobi rahatsızlığının temelindeki etken olabilmektedir.

hipnofobi nedir

Hipnofobinin Belirtileri

Uykudan korkma rahatsızlığına sahip olan kişiler, hastalığın neden olduğu bazı belirtileri göstermektedirler. Sağlıklı bir ömür geçirmek için olmazsa olmazlar arasında uyku yer aldığı için, hastalık sahibi kişilerin göstermiş olduğu belirtiler ile tanı konması oldukça kolaydır. Uykudan korkma hastalığı temel belirtileri, uykuya dalma korkusu olarak bilinir.

Hipnofobi genel belirtileri:

  • Kişi uykuyu düşündüğü zaman rahatsız hisseder.
  • Uyku düşüncesi, kişide panik oluşturur.
  • Uyuma fikri, kişiye endişe verir.
  • Kişi olabildiğince geç uyumaya çalışır.
  • Kişinin az uyuması durumu da gözlemlenmektedir.
  • Kişi yatağa yatmak istemez.
  • Uyku zamanı yaklaştıkça kişide panik atağa benzer semptomlar gözlemlenir.
  • Kişi semptomların etkisindeyken başka olaya odaklanmakta güçlük çeker.
  • Hipnofobi rahatsızlığına sahip kişilerin zihni bulanıklaşır.
  • Kişiler aynı zamanda hafıza ile ilişkili sorunlar da yaşayabilmektedir.
  • Kişinin psikolojik dengesi bozulmaya müsaittir.
  • Kişiler normalden daha fazla sinirlidirler.
  • Uyumaktan korkan kişiler, mide sorunları ve sindirim sorunları yaşayabilir.
  • Kişiler kimi zaman nefes darlığı çeker, kimi zaman ise hızlı nefes alıp verir.
  • Titreme, düzensiz kalp ritmi sorunları da kişide gözlemlenebilir.
  • Kişinin aklına uyku geldiği zaman, kişinin göğsü sıkışır.
  • Kişi uyumaktan kaçmak için tüm dikkat dağıtan araçları kullanır.

Uykudan korkma hastalığı genel belirtileri arasında yukarıdaki maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerden biri veya birden fazlasının kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, sağlık kuruluşlarına giderek, rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı net biçimde öğrenebilirsiniz.

Uykudan Korkma Hastalığı Nedenleri

Uykudan korkma rahatsızlığının temel sebebi, kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı sebeplerin, uykudan korkma hastalığı sürecini tetiklediği kabul edilir. Hipnofobiyi tetiklediği düşünülen sebepler arasında; uyku felci, sürekli kabus görme ve olası diğer nedenler yer almaktadır.

Uyku Felci

Uyku felci, bir uyku durum bozukluğudur. Uyku felci yaşayan kişiler, uykudan uyandıkları esnada hareket etmekte oldukça büyük zorluk yaşarlar. Uyku felci rahatsızlığının temelinde, uyku evreleri arasında yer alan REM evresinde kişinin uyanması yer alır. Uykunun REM aşamasında uyanan kişilerin, hareket etmesi imkansız denecek kadar zor bir hale gelir.

Kişinin yaşadığı hareket edememe durumu, her ne kadar geçici bir süreç olsa bile, kişide ciddi korkulara yol açabilir. Uyku felci yaşayan kişiler, korkutucu kabuslar esnasında bunu yaşarlarsa kişi bu durumu halüsinasyon olarak da algılayabilmektedir.

Uykudan korkma rahatsızlığı, uyku felci rahatsızlığını sürekli yaşayan kişilerde görülebilir. Bunun temel nedeni, kişide oluşan ve uyku ile ilgili kişiyi negatif düşünmeye iten, olumsuz anlardır.

Sürekli Kabus Görme

Uyku esnasında sürekli kabus görmenin nedenlerinin başında, psikolojik sorunlar yer almaktadır. Kimi zaman psikolojik olayların yanı sıra, alkol, sigara kullanma, stres, yorgunluk veya ilaç yan etkisi gibi nedenler, kişinin sürekli kabus görmesine neden olabilmektedir.

Uykudan korkma rahatsızlığı ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülen sürekli kabus görme durumu, gün içerisinde kişiyi rahatsız etmekte ve kişiyi uykuya karşı mesafeli hale getirmektedir. Kişi gün içerisinde, gece uykuda gördüğü kabusları hatırlayarak, uykuyu olumsuz olarak değerlendirir.

Olası Diğer Nedenler

Uykudan korkma probleminin diğer nedenleri arasında; travma sonrası stres bozukluğu, doğal afetler sonrasında yaşanan kaygı bozukluğu, uykuda gerçekleşen kötü bir olay (örneğin hırsızlık) yer alabilir. Kimi zamanda kalp rahatsızlıkları, uykudan korkma hastalığı tetikleyici nedenleri arasında yer almaktadırlar. Kalp rahatsızlığı olan kişiler, uyku esnasında kalbinin duracağından ve nefes alamayacağından korktukları zaman, bu ruhsal durumlar hipnofobiyi tetikleyebilir.

Kişinin yaşadığı psikolojik sıkıntılar da hipnofobiyi tetikleyebilmektedir. Bu nedenle kişi sürekli uyumaktan korkar hale gelmişse tedavi süreci için muhakkak bir psikiyatrik yardım alması şarttır. Yazımızın bir alt başlığında, hipnofobi rahatsızlığının tedavi sürecini, sizler için ele alacağız.

Uykudan Korkma Hastalığı Tedavi Süreci

Hipnofobinin birden fazla sayıda tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hastalığa sahip olan kişilere uygulanan bilimsel tedavi yöntemleri sonrasında, hastanın bu rahatsızlıktan kurtulması hedeflenir. Uykudan korkma hastalığı tedavi sürecinde, birden fazla sayıda yöntemin, aynı anda uygulanması da mümkündür.

Hipnofobi rahatsızlığına sahip kişilere uygulanacak tedavi yöntemlerinin belirlenmesi sürecinde kişinin, hastalığın hangi sürecinde olduğu tespit edilir. Kişi hastalığın başlangıç sürecindeyse kişinin yaşam tarzını değiştirmesi, oldukça etkili bir yöntemdir. Kişi hayat tarzını değiştirirken, kendine yeni bir hobi edinebilir veya spora başlayabilir.

Hipnofobi hastalığına sahip olan kişilere, yoga ve meditasyon da önerilenler arasındadır. Yoga ve meditasyon, stres kontrolünü sağlama ve vücudun gevşemesine olanak tanıdığı için, kişinin daha kolay uyumasına imkan tanıyacaktır. Kişinin yaşayacağı gevşeme sonrasında, kaygının azalması ve kişinin korkularından uzaklaşması hedeflenir.

Hastalığın en önemli tedavi süreci ise psikiyatristler tarafından başlatılacaktır. Psikiyatristler, kişinin sahip olduğu kaygı ve korkuların kökenine inerek, onları tedavi etmektedirler. Psikiyatristler bu süreçte uygun görürlerse ilaç tedavisine de başlamaktadırlar.

Uykudan korkma hastalığı tedavi sürecinde kişiye, rahatlatıcı müzik dinlemesi ve uyku kaçıran şeylerden uzak durması tavsiye edilir. Kişiye uykuyu getiren şeyler tavsiye edilmektedir. Eğer kişiler uykuda başlarına kötü bir şey geleceğinden korkuyorlarsa bu kişilere birileriyle uyuması tavsiye edilir. Kişi başkasıyla yatarken, kendini daha fazla güvende hissetmektedir.

Tüm bu tedavi süreçlerinin yanı sıra, uyku bozukluklarının neyden kaynaklandığının bulunması oldukça önemlidir. Uyumaktan korkma ve benzeri uyku problemleri genel olarak psikolojik sorunlardan ötürü ortaya çıksalar bile, kimi uyku rahatsızlıkları, fiziki sağlık sorunlarından oluşmaktadır.

Hastalığın neyden kaynaklandığını öğrenmek adına, hastalığı yaşayan veya yaşadığı düşünen kişinin, muhakkak doktor gözetimine girmesi gerekmektedir. Uykudan korkma hastalığı sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız, muhakkak psikiyatrik destek almalısınız. Bu süreçte kaygıdan ve stresten olabildiğince uzak durup, vücudunuzu spor yaparak yorarak, uykuya geçme sürecinizi de destekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir