İçeriğe geç

Work and Travel Nedir? WaT 2022 Rehberi

Work and Travel nedir
Bizi Paylaşın

Work and Travel, üniversite öğrencilerinin sık sık hayalini kurduğu bir programdır. Work and Travel nedir? Amerikan hükümetinin, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan üniversite öğrencilerini, yaz ayları süresince Amerika’da çalışmasına olanak tanıdığı bir programdır.

Work and Travel, İngilizce öğreniminin yanı sıra, kültür öğrenimini de yapacak kişiye sunmaktadır. Amerika’ya gitmek için gerekli parayı bulamıyorsanız, üzülmenize gerek yok. Work and Travel sayesinde, yaz aylarının belirli bir kısmında çalışıp, belirli bir kısmında da güzel bir tatil yapabilirsiniz.

Hatta yapacağınız harcamalar sonrasında Amerika’dan, Türkiye’ye cebinizde oldukça yüklü bir miktar parayla dönebilirsiniz.

Work and Travel Nasıl Yapılır?

Work and Travel nasıl yapılır?
Danışman Şirket İşbirliği

Work and Travel’ın yapılış biçimi, araştırmalarınızın başındaysanız, sizlere biraz karışık gelebilir. Work and Travel nasıl yapılır? Öncelikle, Work and Travel ile Amerika’ya gitmek için danışman bir şirket seçmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz şirket, WaT konusunda sizlere her türlü desteği sunacaktır.

Bu destekler arasında WaT için gerekli tüm bilgileri şirketlerden alabilirsiniz. Danışman şirketler, Amerika’da bulunan sponsorlar ile iş birliği içerisinde çalışmaktadırlar. Work and Travel için almanız gereken vize türü, J-1 tipi vize olduğu için, sponsor olmadan bu vizeyi almak mümkün değildir.

Sponsor bulsanız bile, gereken diğer belgeler yalnızca danışman şirketlerin temin edebileceği belgeler oldukları için, Work and Travel’ı tek başınıza yapmanız imkansızdır.

Work and Travel Vizesi Kaç Aylık?

Eski dönemlerde, J-1 tipi olan WaT vizesinin yanlışlık ile 5 yıla kadar basıldığına şahit olunmuştur. Ancak, şu dönemde J-1 vizesinin alımı daha sistematik olduğu için, en fazla 4 ay süreyle Work and Travel vizesi almanız mümkündür.

Work and Travel Ne Kadar Tutar? Toplam Maliyet

Work and Travel ne kadar tutar?
USD Maliyeti

Work and Travel’a gitmek için belirli bir bütçeniz olması gerekiyor. Peki, tam olarak Work and Travel ne kadar? Work and Travel için total ücret yaklaşık 3200 USD ile 4800 USD arasındadır. Ücretlerin arasında ki fiyatlandırma farkı, danışman şirketlerin fiyat politikalarından ve de başvuracağınız tarihten kaynaklanır.

Work and Travel ücretleri şu şekilde;

  • Genel Program Maliyeti: Danışman şirkete verilecek tutar olup, yaklaşık olarak 2300 USD ile 3200 USD arasında değişiklik göstermektedir. Kimi danışman şirketler Work and Travel hizmetini başlatırken 500 USD’ye yakın bir para talep ederken kimi şirketler ise ücretlendirmeyi toplu aldığı için fark bu kadar büyüktür.
  • J-1 Vize Öncesi Maliyetleri: Vize harcı ve SEVIS harcı yaklaşık 200 USD kadar olmak ile birlikte, vize öncesi ödenmesi gerekmektedir.
  • Uçak Bileti Maliyeti: Uçak biletleri, gideceğiniz USA lokasyonuna göre farklı fiyatlandırmalar içerecektir. Yaklaşık olarak 500 USD ile 1000 USD arasında fiyat farkları görebilrisiniz.
  • Bu maliyetlerin haricinde pasaport maliyeti ve oraya giderken ki harçlık maliyetiniz de bulunmaktadır. Work and Travel’a giderken ortama alışabilmeniz için yaklaşık olarak 1000 USD’ye yakın bir miktarda paranızın bulunması gerekiyor. İlk maaşınızı çekene kadar veya ortama adapte olana kadar sorun yaşamamanız adına bu oldukça önemli.

Work and Travel’da Ne Kadar Para Kazanılır?

Work and Travel'da ne kadar para kazanılır?
Biriktirerek Daha Çok Kazanabilirsiniz

Work and Travel’a gittikten sonra, kazanacağı miktar, herkes için merak konusu olmuştur. WaT’a gidecek kişiler genelde şu soruyu sıklıkla sorarlar; Work and Travel’da ne kadar para kazanılır? Work and Travel’da kazanacağınız para, haftalık çalışma saatinize, işin saatlik ücretine ve ek mesai alıp almamanıza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Work and Travel’da edineceğiniz işlerde, sizlere saatlik olarak ücret ödenmektedir. Bu saatlik ücret işten işe değişebilse de, 8 USD ile 16 USD arasında yer almaktadır. Ayrıca, WaT için haftalık 40 saat çalışma süresinin üzerine çıktığınız zaman, çalıştığınız kurum sizlere ek mesai ücreti (normal ücretin 1.5 katı ücret) ödemek zorundadır.

Örnek olarak saatliği 10 USD’lik bir işte çalışmaya başladığınızı ve haftalık 50 saat çalıştığınızı baz alacak olursak aylık kazanacağınız para aşağıda ki gibi olacaktır;

  • 10 USD’den haftalık 40 saat normal mesai ücreti alırsınız ki bu miktar 400 USD yapar.
  • Haftalık 50 saat çalıştığınız düşünülürse 10 saat ek mesai ücreti alırsınız ki bu miktar 150 USD yapar.
  • Toplamda haftalık 550 USD, aylık ise 2200 USD para kazanmış olursunuz.

Kazandığınız gelirin %15 kadarını vergilere ödedikten sonra, elinizde sizlere kalan ana para 1870 USD olacaktır.

Tabi haftalık 70-80 saatlere çıkacak bir çalışma performansı sergileyebilirseniz, bu ücretin çok daha fazlasını kazanabilirsiniz. Daha fazla saatlik ücret veren işlere girerek de kazancınızı arttırmanız mümkün.

Ayrıca 2. bir iş bulma olanağınız da olduğunu düşünürsek oldukça güzel paralar kazanma imkanınız var.

Work and Travel En Çok Kazandıran Meslek Grupları

Work and Travel yaparken diğer mesleklere göre daha fazla kazanabileceğiniz meslekler bulunmaktadır. Bu meslekler arasında cankurtaranlık ve bahşiş usulü çalışan meslekler yer almaktadır.

Work and Travel en çok kazandıran meslek grupları arasında yer alan cankurtaranlık saatlik ücreti 12 USD (yaklaşık olarak) olarak bilinmektedir.

Work and Travel Şartları Neler?

Work and Travel şartları
Servis Şartları

WaT’ın kendine has koşulları bulunmaktadır. Work and Travel şartları şu şekilde;

  • 4 yıllık üniversite öğrencisi olmanız veya 4 yıllık herhangi bir bölümün hazırlık yılında olmanız gerekmekte.
  • Yüksek lisans için hazırlık kısmı veya 1. sınıf öğrencileri de programa katılmaya hak kazanırlar.
  • Doktora öğrencileri de yaş sınırını aşmıyorlarsa WaT yapabilirler.
  • Gerekli seviyede (orta seviye) İngilizce bilginizin olması da ön koşullar arasında yer alır.
  • WaT’a gitmek için aynı zamanda başarılı bir öğrenci olmanız gerekiyor. Genel ortalamanızın 2.0’nin üstünde olması ve son dönem ortalamanızın da yine 2.0’nin üstünde olması gereklilikler arasında.
  • 18 ila 28 yaş aralığı da oldukça önemlidir. Bu yaş sınırlaması da gereken şartlar arasında sayılabilir.
  • Work and Travel şartları arasından bir diğeri ise programı tamamen bitirebilecek motivasyona sahip olmanızdır.

Bu şartlar Work and Travel için ön koşullar olarak kabul edilmektedir.

Work and Travel Kaçıncı Sınıfta Yapılır?

Hazırlık sınıflarından sonra, üniversitenin herhangi bir sınıfında yapılabilir. Ekstra olarak master ve doktora öğrencileri de yaş sınırları tutuyorsa programa katılabilirler.

Work and Travel Nedir Kimler Gidebilir?

Work and Travel nedir kimler gidebilir? Üniversite öğrencileri, Work and Travel’a gidebilirler. Tabi öğrencilerin yaş aralığı da oldukça önemli bir konu. 18 ila 28 yaşlarınızın arasında olmanız gereken Work and Travel şartları arasında yer almaktadır.

Work and Travel Mezun Olduktan Sonra Yapılabilir mi?

Mezun olduktan sonra Work and Travel yapmanız ne yazık ki mümkün değildir. Aktif olarak hazırlık, lisans, master veya doktora öğrencisi olma şartı bulunmaktadır.

Work and Travel Kaç Kere Yapılabilir?

Work and Travel kaç kere yapılabilir? WaT’ın herhangi bir katılım sınırlaması bulunmadığı için 18 ila 26 yaşlarınız arasında, gerekli koşulları sağlıyorsanız, mümkün olduğu kadar gidebilirsiniz.

Work and Travel Ne Zaman Gidilir?

Work and Travel’a gidilebilecek zaman aralığı yaz ayları olarak Amerikan Hükümeti tarafından belirlenmiştir. Yaz ayları geldiğinde de yerine getirmiş olmanız gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Work and Travel şartları arasında, üniversitenizin yaz tatiline girmiş olması gerekmektedir.

Yani, üniversitelerinizin yaz aylarından önce ki dönem kapanış final sınavlarının yapılmış olması gerekiyor. 15 Mayıs ile 1 Ekim tarihleri arasında WaT açık olsa bile, ülkemizde final sınavları genellikle haziran ayında bittiği için, ona göre hesaplama yapmanız daha mantıklı olacaktır.

Eğitiminizin başlamadan 10 gün öncesine de dönüş bileti almanız, oldukça mantıklı bir karar olabilir.

Work and Travel Nasıl Başvurulur?

Danışman şirketler yardımı ile kolaylıkla Work and Travel başvurusu yapabilirsiniz. Gerekli tüm işlemleri yapmanız ve de gerekli tüm evrakları tamamlamanız için danışman şirketler sizlere yardımcı olacaktır.

Gerekli evraklar arasında yer alan belgeler, vize için gerekenler ve benzeri konuların hepsini, danışman şirketinizden tavsiye alarak tamamlayabilirsiniz.

Work and Travel ile Hangi Ülkelere Gidilir?

Work and Travel ile pek çok ülkeye gidebilirsiniz. Biz bu konumuzda herkesin merak ettiği Amerika Birleşik Devletleri’ni baz alarak yazımızı hazırlamış olsak bile, daha farklı ülkelere gitmeniz de mümkün.

Work and Travel ile gidebileceğiniz ülkeler;

  • Amerika Birleşik Devletleri (USA) WaT için en etken rol oynayan ülkedir.
  • ABD haricinde, Avustralya’ya da gidebilirsiniz.
  • Güney Afrika, Japonya, Norveç, Yeni Zelanda, Kanada da diğer gidebileceğiniz ülkeler arasında yer alıyor.

Merak ettiğiniz diğer konular için, web sitemizin ana sayfasını ziyaret ederek bambaşka bilgiler edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir