İçeriğe geç

Bulut Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

bulut teknolojisi
Bizi Paylaşın

Bulut (Cloud) sistemleri, geleceğin en merak edilen teknolojileri arasında yer almaktadırlar. Bulut teknolojisi zaman ve mekan fark etmeksizin, yalnızca internet aracılığı ile çalışmaktadır. Teknolojik aletler olan bilgisayar, telefon, tablet ve benzeri cihazlar, bulut sistemleri sayesinde birbirine bağlanabilmektedir.

Bulut teknolojisi sayesinde, evinizde oturduğunuz yerden, dünyanın bir diğer ucundaki cihazlardan işlem yapma olanağı bulabilirsiniz. Sistemin nasıl çalıştığı, avantajları ve dezavantajlarının neler olduğu, gibi soruların yanıtı için, yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bulut Teknolojisi Nedir?

bulut teknolojisi nedir

Geleceğin en gözde teknolojileri arasında yer alan bulut (Cloud), internetin dünya geneline yayılması ile birlikte daha da önem kazanmıştır. Bulut teknolojisi nedir? Yalnızca internet aracılığı ile elektronik cihazlarınızdan, uzak sunucularda var olan bilgilere, uygulamalara ve hizmetler kolayca erişim sağlayabildiğiniz teknoloji türüdür.

Cloud teknolojisi olarak da bilinen bu teknoloji, gelecek yıllarda yalnızca ekran ve internet aracılığı ile tüm ihtiyaçlarımızı karşılamamıza olanak tanıyabilir. Yani, yalnızca bir monitör alıp, monitörünüzü internete bağlayarak, en gelişmiş oyunları oynayabilir, en üst düzey sistem gereksinimi gerektiren uygulamalarda çalışabilirsiniz.

Bulut adı verilen bu teknoloji aynı zamanda veri depolaması ve veri analizi gibi işlemler içinde sık sık tercih edilmektedir. Bulut teknolojisi önemini daha net anlayabilmek adına, Google’ın geliştirmiş olduğu bulut sunuculara bakılabilir.

Yazılımcılar ve yazılım severler, bulut teknolojisi hakkında gün geçtikçe daha da heyecan duymaktadır. Bulut teknolojisi ve diğer yazılım teknolojileri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız Developer Türk adresini takip edebilirsiniz.

Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Çağımızda yer alan modern şirketlerin hemen hepsinde, bulut sistem örneklerinin sık sık kullanıldığı gözükmektedir. Bulut teknolojisi nedir ne işe yarar:

  • Veri depolama,
  • Veri yedekleme,
  • Veri analizi yapma,
  • Yazılım geliştirme,
  • Kişiler arası gizli bilgi paylaşımı,
  • Kişiler arası açık bilgi paylaşımı,
  • Uzaktan sistem erişimi,

Bu teknolojinin yukarıdaki faydaları bulunmaktadır. Bu faydaların her biri oldukça önemli ve gelecek yıllar için hayatımızda daha fazla yer edecek özelliklerdir.

Bulut Sistemi Nedir?

Bulut sistemi nedir

Bulut (Cloud) sistemleri, teknolojinin geldiği son noktayı görmemiz açısından oldukça önemli. Bulut sistemi nedir? Belirli bir amaç veya belirli amaçlar için özel olarak tasarlanmış, internet aracılığı ile dünyanın her yerinden erişim sağlanabilen sistemlerdir.

Özel olarak geliştirilen bu sistemler genel bulut sistemleri, özel bulut sistemleri, topluluk bulut sistemleri ve de hibrit bulut sistemleri olarak 4’e ayrılabilir. Bulut sistemi nedir sorusunun daha net anlaşılabilmesi adına, bu 4 sisteminde özelliklerinin bilinmesi gerekir.

1) Genel Bulut Sistemi

Bu bulut sistem türü, tüm kullanıcılar için tek bir uygulama sağlamaktadır. Bu sistemlerin kullanılması ya tamamen ücretsiz ya da kullandığın kadar öde modeli ile gerçekleşmektedir. Kolay erişimi sayesinde sık sık tercih edilen genel bulut sistemi, parasını ödeyen herkesin kullanabileceği sistemdir.

2) Özel Bulut Sistemi

Şirket, kurum veya kişi için özel olarak hazırlanan sistem türüdür. Bu sistem türünü yalnızca tek bir şirket, firma veya kişi kullanabilir. Özel yazılımlar ve özel amaçlar için doğrudan üretimi sağlanmaktadır. Genel olarak bu tarz sistemlerin fiziki adresleri, kullanan kişi veya kurumların bulunduğu fiziki adreslerdir.

Hizmetler özel bir ağ içerisinde tutularak, yalnızca kullanıcıların verilere erişim onayı alması sağlanmaktadır. Sistemler genel sistemler olmadığı için, kurulum ve yazılım aşamasında ekstra ücretler ödenebilir.

3) Hibrit Bulut Sistemi

Hibrit adı verilen sistemler, birden fazla sayıda bulut servisini içermektedirler. Bulut bilişimleri arasında 2 tane uygulamayı kullanmanız gerekiyorsa hibrit bulut sistemi tercihi yapmanız gerekmektedir. Özel sistemler aracılığı ile bulut servisleri birbirlerine bağlanır ve entegre olurlar.

Entegre olan hizmetler sayesinde kullanıcı, dilediği kadar fazla özelliğe sahip olan sistemlere sahip olur. Hem sistem özellikleri hem de performans açısından hibrit sistemler sık sık tercih edilmektedirler.

4) Topluluk Bulut Sistemi

Belirli organizasyonlarda veya devlet kurumlarında tercih edilen bulut sistem türüdür. Belirli bir topluluk ile bulut özelliklerinin ve verilerinin kullanılmasına olanak tanır. Gerekli yetkiler verildikten sonra, topluluk kullanıcıları hızlı ve güvenli biçimde verilere erişebilir.

Bulut Sistemi Nasıl Çalışır?

bulut sistemi

Bulut sistemlerinin sorunsuz biçimde çalışmasını sağlamak adına, fiziki adreslerde, özel sunucular oluşturmak gerekir. Oluşturulan bu sunucular sayesinde, kullanıcılar depolama ve daha pek çok bulut özelliğine sahip olurlar. Bulut sistemi oluşturmak için üst düzey teknoloji ve yazılım bilgisi gerekmektedir.

Bu sebeple en kaliteli sistemleri oluşturan firmalar, genel olarak hali hazırda dünyaca ünlü teknoloji firmalarıdır. Bulut sistemi temel çalışma prensibi, internet aracılığı ile veri erişimi, depolama veya doğrudan sistem kullanımına dayanmaktadır. Yani sistemler için en gerekli iki unsurdan biri internetken, diğeri ise sunuculardır.

Bulut Hizmeti Nedir?

Bulut hizmeti nedir

Bulut (Cloud) sistemleri ve teknolojisi hakkında gerekli bilgileri sizlere aktardık. Sıra geldi bulut hizmetinin ne olduğu konusuna. Bulut hizmeti nedir? Bulut (Cloud) teknolojisi ile entegre çalışan sistemlerin, kullanıcılara sunulduğu hizmete, bulut hizmeti denir. Bulut hizmetleri genel olarak pek çok avantajı içerisinde barındırmaktadır.

Bu hizmetleri kaliteli biçimde verebilmek için, oldukça büyük bütçe ve oldukça gelişmiş teknolojinin olması gerekir. Hal böyle olunca bu hizmeti en iyi veren şirketler, başarısını çoktan kanıtlamış şirketlerdir.

Bulut hizmeti konusunda en iyi servis sağlayıcılarını ve en iyi teknolojileri, yazımızın bir alt başlığında sizler ile paylaşıyor olacağız.

Bulut Hizmeti Nedir, Türleri Neler?

Bulut hizmet türlerini IaaS, Paas, Saas olarak 3’e ayırmak mümkündür. IaaS türüne bakıldığı zaman; bilgi işletme ve kullanım kadar ödeme olgusunun varlığı gözükmektedir. PaaS türüne bakılacak olursa; geliştiricilerin yapmış oldukları yazılımları test etmesine olanak tanındığı gözlemlenir. SaaS türü ise; kullanıcıların belirli ücretler karşılığında, web tarayıcısı üzerinden, uzak sunucuda yer alan uygulamalara erişim özelliğini sunan türdür.

Bulut Hizmeti Örnekleri (En İyiler)

En iyi bulut hizmeti veren şirketlere bakıldığı zaman, konunun ne kadar yüksek bir teknoloji gerektirdiği doğrudan anlaşılabilir. Yüksek teknoloji gereksiniminin yanı sıra, oldukça yüksek maddi kaynaklarında, bulut teknolojisi hizmeti vermek adına kullanılması gerekmektedir.

Dünya genelinde en iyi bulut hizmet örnekleri ise:

Gibi projeler, bulut hizmetleri konusunda en iyi ürünleri sunmaktadırlar. Bu hizmetlerin pek çok farklı özelliğe sahip olduğunu söylemek de mümkün.

Bulut Teknolojisinin Avantajları

Bulut sistemlerinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların yanı sıra, ufak da olsa bazı dezavantajlarda bu sistemlerde yer alır. Bulut teknolojisi avantajları ise:

  • Bilgilere oldukça hızlı erişim sağlar.
  • Coğrafi konum veya zaman fark etmeden, bilgi erişimi olanağını, kullanıcıya tanır.
  • Düşük maliyetler ile oldukça yüksek altyapı masraflarının önüne geçer.
  • Bulut sistemleri, kullanıcılarının güvenliğine de önem verir.
  • Olası veri kaybı sonrası, veri yedeklemesi sayesinde işlerin aksamadan devam etmesini sağlar.
  • Kullanıcıların izin verdiği oranda bilgi paylaşımı yapar, gizliliğe önem verir.
  • 7 gün 24 saat (sunucu problemi veya güncelleme olmazsa) erişilebilir sistemlerdir.
  • Verilerin güvenli biçimde depolanmasını sağlar.

Dezavantajları

Bulutta çalışan sunucuları kullanan kimseler, zaman zaman bazı dezavantajlar ile karşılaşmaktadırlar. Bulut teknolojisi dezavantajları:

  • Yoğunluk bazlı sunucu arızaları,
  • Sunucuda kesintiler,
  • Satıcıya bağımlılık,
  • Kontrol sınırı,

Gibi konular bulut sistemleri içerisinde yer alan en büyük dezavantajlardır. Kimi zaman kalitesiz firmalar tercih edildiğinde, güvenlik ve benzeri istenmeyen sonuçlarla da karşılaşılmaktadır. Bu tarz sorunlar ile karşılaşmamak adına, güvenilir firmalar tercih edilmelidir.

Daha fazla teknoloji içeriğine ulaşmak adına, Blog A’dan Z’ye teknoloji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir