İçeriğe geç

Finansal Yönetim Nedir?

finansal yönetim nedir
Bizi Paylaşın

Mali yönetim, bir ticari kuruluş veya başka bir kuruluş için mali kayıtları kontrol etme ve sürdürme sürecidir. Mali yönetim, bütçeleme, nakit akışı, maliyet muhasebesi, kredi kontrolü, ekonomik analiz, yatırım yönetimi ve risk yönetimini içerir. Finansal yönetimin amacı, gelecekle ilgili karar vermede yardımcı olacak bilgileri sağlamaktır. Mali yönetim, mali akışların kaydedilmesi ve özetlenmesini ele alan muhasebeden ayırt edilmelidir.

Mali yönetim, planlama ve bütçeleme, nakit akışı kontrolü, maliyet muhasebesi ve kredi kontrolü dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetleri kapsar. Finansal yönetimin amacı, gelecekle ilgili karar vermede yardımcı olacak bilgileri sağlamaktır. Finans yöneticileri genellikle finans departmanlarında veya hazine, yatırımlar veya sermaye piyasaları gibi diğer kurumsal finans alanlarında çalışırlar.

Finansal Yönetim Nedir?

finansal yönetim nedir (2)

Finansal yönetim, bütçeleme, tasarruf, yatırım ve harcamayı içeren kişinin mali durumunu yönetme sürecidir. Mali yönetim, kişinin mali durumunu yönetme sürecidir. Bütçeleme, tasarruf, yatırım ve harcamayı içerir. Servet yönetimi, kişinin servetini yönetme sürecidir. Yatırım planlaması ve hedef belirlemeyi içerir. Mali müşavirler bu alanda müşterilerine rehberlik ederler.

Finansal Yönetim Çözümleri Türleri

Küçük işletme sahiplerinin tüm giderlerini ve gelirlerini takip etmeleri gerekir. Mali yönetim çözümlerinin devreye girdiği yer burasıdır. Küçük işletmeler için iki ana çözüm türü vardır – muhasebe yazılımı ve bir hizmet olarak defter tutma.

Muhasebe yazılımı, küçük işletme sahiplerine defter tutma görevlerinde yardımcı olan bir yazılım parçasıdır. Giderleri izlemek, fatura oluşturmak ve satış ve satın alma kayıtlarını tutmak için kullanılabilir.

Bir hizmet olarak defter tutma, küçük işletme sahiplerine kendileri için muhasebe yapacak bir muhasebeciye erişim sağlayan bir dış kaynak kullanımı çözümüdür.

Finansal Yönetim Unsurları

Finansal yönetim unsurları, finansal yöneticilerin kuruluşlarının amaçlarına ulaşmak için kullandıkları araç ve tekniklerdir. Üç ana finansal yönetim unsuru bütçeleme, muhasebe ve tahmindir.

Bütçeleme, belirli bir süre için gelecekteki gelir ve giderler için hedefler belirleme sürecidir. Bütçe genellikle kuruluşunuzun gereksinimleriyle ilgili belirli bir ayrıntı düzeyiyle belirlenir. Bu, bir bireyden bir departmana ve hatta tüm şirket çapında bir organizasyonda herhangi bir düzeyde yapılabilir.

Muhasebe, bütçe hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı belirlemek için zaman içindeki gelir ve giderleri izleme sürecidir. Muhasebe genellikle nakit akışı, varlıklar, yükümlülükler, öz sermaye vb. gibi veri noktalarını izlemek için QuickBooks veya Microsoft Excel gibi bilgisayar yazılım programlarının kullanılmasını içerir.

Tahmin, belirli bir metrikle ilgili olarak gelecekte ne olacağını tahmin etmek için geçmiş veri eğilimlerine bakıyor. Örneğin: işletmenize kaç müşterinin geleceğini tahmin etmek önümüzdeki 5 ay içinde. Finansal yönetim, iş hedeflerine ulaşmak amacıyla kuruluşların finansal kaynaklarını ve faaliyetlerini planlama, kontrol etme ve izleme uygulamasıdır.

Özet olarak finansal yönetim nedir sorusunun yanıtı; bütçeleme, muhasebe ve tahminleri temel unsurlar olarak içerir. Bütçeleme, belirli bir süre için gelecekteki gelir/giderler için hedefler belirler; muhasebe, toplantı yapıp yapmadığınızı belirlemek için zaman içindeki gelir/giderleri izler. Tahmin ise gelecekteki finansal yapının nasıl olacağını öngörmeye yardımcı olacaktır.

Finansal Yönetim Nedir, İşletmeler İçin Neden Önemli?

Mali yönetim, işletmelerin mali durumlarıyla ilgili doğru kararlar aldıklarından emin olmaları açısından önemlidir. Aktif ve pasiflerinin yanı sıra kar-zarar tablosunu da takip etmeleri gerekiyor. Finansal yönetim, bir işletmeyi yönetmenin önemli bir yönüdür. Varlıkları, yükümlülükleri ve bilançoyu yönetmeyi içerir. Finansal yönetim, gelecekte şirketiniz için daha iyi kararlar almanıza yardımcı olan kâr ve zararları anlamakla da ilgilidir.

Varlıklar: Varlıklar, bir şirketin sahip olduğu ve kullanımları için feda edilebilecek öğelerdir. Varlıklara örnek olarak nakit, envanter, duran varlıklar ve mülk verilebilir. Herhangi bir varlıkla, varlığın değeri;

Varlık Değeri = Gelir Tablosu Toplam Varlıklar – Yükümlülükler + Nakit gibi bir gelir tablosu ve bilanço kullanılarak belirlenebilir. “Gelir Tablosu Toplam Varlıklar – Yükümlülükler + Nakit” Bilanço olarak da bilinir.

Daha fazla içerik için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir