İçeriğe geç

IRR Nedir? (Internal Rate of Return)

IRR nedir
Bizi Paylaşın

IRR, finansal alanda kullanılmakta olan, yapılacak olan yatırımın karlılığını hesaplamaya yarar. IRR nedir? Açılımı Internal Rate of Return olan, finansal alanda oldukça önemli bir hesaplama yöntemidir. IRR sayesinde, şu an yapacağınız yatırımda ki nakit akışı, gelecekte kar üzerinden elde edilecek olan nakit akıyla birlikte sıfıra indirgenir.

IRR’nin temel hesaplamaları, NPV formülü ile hemen hemen aynı tabana dayanmaktadır. IRR’nin gerçek fiat para birimini yansıtmadığını unutmamanız gerekmektedir. NPV’yi, sıfır değerine eşit yapan ise yıllık getiridir.

IRR nedir, konusunda anlaşılması gereken, hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan bu değerin yükselmesi, yatırıma olan talebin artacağı ve karlı bir yatırım olacağı anlamına gelmektedir.

IRR Nedir? Önemli Noktalar

IRR kısaca, yatırımın gelecek 1 yıl içerisinde ne kadar getireceğini tahmin etmek üzerine formüle edilmiş bir hesaplamadır. IRR, NPV’yi tamamen sıfıra eşitlemek için, aynı işleyiş biçimini kullanmaktadır.

IRR hesaplaması sayesinde, NPV değeri sıfıra kolaylıkla eşitlenirken IRR’nin iskonto oranı çözülmelidir.

IRR zaman içinde olacak değişim potansiyelleri ile birlikte yıllık gelir/getiri oranlarını anlamaya ve bu oranları karşılaştırmaya yarayacaktır.

IRR Hesaplama Formülü

IRR’nin kendine has bir formül yapısı bulunmaktadır. Bu formül sayesinde, NPV değeri, 0’a eşitlenebilir. IRR hesaplama için kullanılan formül görseli ise aşağıda ki gibidir.

IRR hesaplama
IRR Formülü

Bu formülde yer alan bilinmeyenlerin anlamı;

  • Ct : t zamanında/döneminde net nakit giriş miktarı.
  • C0 : İlk başta yapılacak olan yatırımın toplam maliyeti.
  • IRR: İç geri getiri oranı
  • t : zaman periyotlarının adet sayısı.

Formül Nasıl İşler?

Formülün işleyişi oldukça basittir. Fakat herkes bu formülü kullanamaz. Formülün kullanımı için genellikle Excel ve benzeri uygulamalar kullanılmalıdır. Formül işleyişi için;

  • Öncelikli olarak NPV sıfıra eşitlendikten sonra, IRR iskonto oranı çözümlenmelidir.
  • C0 (ilk yatırımın değeri) daima “-“ değer almalıdır. Çünkü ilk başta vereceğimiz para, hanemizde eksiye sebebiyet verir.
  • Daha sonra gelecek olan nakit akışları ise proje bazlı olarak pozitif veya negatif olabilir.
  • IRR, deneme yanılma ile tam olarak hesaplanabileceği ve yinelemeli bir hesaplama gerektirdiği için, en güzel şekilde Excel üzerinden hesaplanabilir.

IRR Hesaplama Excel Üzerinden

Excel üzerinden, IRR hesaplaması, kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. IRR hesaplama Excel kullanımı için formül ekle kısmından IRR’yi bulup, ekleme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Nakit giriş ve çıkış miktarlarını Excel formülünde IRR ile birleştirerek kolayca hesaplama yapabilirsiniz.

IRR değerini bulduktan sonra karşınıza çıkacak rakam %x şeklinde olacaktır. Bu oran ne kadar büyük olursa, o kadar karlı bir yatırım beraberinde gelecek demektir.

IRR Nedir, Ne Değildir?

IRR’nin kesin amacı, bir yıllık nominal nakit para girişlerinin toplamının, şu an içerisinde bulunduğumuz gün ki değerine nazaran, ilk net nakit harcamasına eşit yapmayı hedefleyen iskonto oranının belirlenmesidir.

Yukarıda ki IRR nedir tanımı sizlere karışık geldiyse;

  • IRR sermaye planlamasında kullanılabilir.
  • IRR karlılığı hesaplamak amacıyla kullanılır.
  • Olanakları genişletmek amacıyla da kullanılır.
  • İki şirkete yatırım yapma konusunda kararsız kalındıysa IRR hesaplaması sayesinde, en ideal şirket bulunur.
Etiketler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir