İçeriğe geç

Değişken Maliyet Nedir, Nasıl Hesaplanır?

değişken maliyet nedir
Bizi Paylaşın

Değişken maliyet, sabit maliyet kavramının karşıtı olarak gösterilir. Değişken maliyet nedir sorusu, bir şirketin ürettiği veya satmış olduğu ürün ile orantılı olarak değişkenlik gösteren maliyetlerdir. Sürekli değişkenlik gösteren bu maliyetler, şirketin üretim hacmi veya satış hacmine bağlı olarak artmakta ya da azalmaktadır.

Değişken maliyet hesaplama kısmı, belirli bir matematiksel formül eşliğinde yapılmaktadır. Oldukça basit bir formül ile değişken maliyeti nasıl hesaplayabileceğinizi yazımızın ilerleyen kısmında bulacaksınız. Değişken maliyetin ne olduğu ve nasıl hesaplandığını daha detaylı öğrenmek adına, yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Değişken Maliyet Nedir?

Herhangi bir işletmenin sahip olduğu giderlerin tamamı, değişken ve sabit giderlerin toplanmasıyla oluşmaktadır. Sabit maliyet kavramı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz. Değişken maliyetin ne olduğunu anlamak için; birim maliyet hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.

Zira birim maliyet ile değişken maliyet arasında doğrudan bir bağlantı bulunmakta ve üretilen birimler arttıkça değişken maliyet de doğru orantılı olarak artmaktadır. Eğer üretim veya satın alma sayısında azalma meydana gelirse değişken maliyette doğru orantılı olarak azalmak zorundadır.

Değişken Maliyet Örnekleri

Değişken maliyete örnekleri arasında; satış komisyonları, işçilik maliyetleri, hammadde masrafları, kullanım masrafları, paketleme masrafları vardır. Kimi zaman nakliye masraflarını bile değişken maliyet olarak ele almak mümkündür. Daha fazla nakledilmesi gereken ürün oluşturuldukça ekstra nakliye masrafları oluşabilir.

Değişken olan bu masrafların kafanızda daha net oturması adına birim hesabı da yapabilirsiniz. Örnek olarak bir çivi üreticisini ele alacak olursak:

  • 1 çivinin üretimi için malzeme ücreti 5 TL olsun.
  • 1 çivinin üretim süreci için gerekli işçilik ücreti 2 TL olsun.
  • 1 çivi üreten şirket totalde 7 TL masrafa sahip olur.
  • Eğer bu şirket 15 tane çivi üretseydi bu masraf 105 TL olacaktı.

Yukarıdaki maddelere detaylı olarak bakarsanız, çivi üretimi için gereken birim ücreti değişmemesine rağmen, birim artışı yaşandığı için ücretin artığını ve değişken maliyetin oluştuğunu görebilirsiniz.

değişken maliyet hesaplama

Değişken Maliyet Hesaplama Nasıl Yapılır?

Değişken maliyetler, oldukça basit matematiksel formülle hesaplanmaktadır. Değişken maliyet hesaplama için kullanılan matematiksel formülün içerisinde toplam ürün miktarı ve ürün başına maliyet vardır. Bu iki kavramın birbiri ile çarpılması sonucunda değişken maliyet ortaya çıkar.

Değişken Maliyet Formülü

değişken maliyet formülü

Değişken maliyet hesaplamaya yarayan formül:

  • Toplam Değişken Maliyet = Toplam Ürün Miktarı X Ürün Başına Toplam Maliyet

Şeklinde hesaplanmaktadır.

Yukarıda vermiş olduğumuz örneği formülle eşleştirecek olursak;

  • 105 TL (Toplam Değişken Maliyet) = 15 TL (toplam ürün miktarı) X 7 TL (ürün başına toplam maliyet)

Sonucuna formülle ulaşmış oluruz.

Konuya benzer ek içerik arayışındaysanız, marjinal maliyet nedir içeriğimize de göz gezdirebilirsiniz.

Sabit ve değişken maliyet nedir?

Sabit maliyet üretimin artıp azalmasına bağlı olmaksızın aynı kalan maliyetlere denir. Değişken maliyet ise üretime ve satışa bağlı olarak artan veya azalan maliyetlerdir.

Değişken giderler nelerdir?

Hammadde masrafı, işçilik masrafı gibi üretime ve satışa bağlı farklılık gösteren giderlere, değişken giderler denir.

Bünyelerinde hem sabit hem de değişken maliyetleri içeren maliyetlere ne ad verilir?

Karma maliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir