İçeriğe geç

Beynin Uykuya Dalamaması Nedir, Nasıl Çözülür?

beynin uykuya dalamaması
Bizi Paylaşın

Beynimiz ile uyku düzenimiz arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Beynin uykuya dalamaması ise kimi zaman bizler için oldukça zor durumlar oluşturur. Uykumuzu almışken gün içerisinde ki enerjimiz ile uykusuzken ki enerjimiz bambaşkadır.

Beynin uykuya dalamaması nedenleri arasında pek çok madde sıralanabilir. Bunların başında dengesiz beslenme, hareketsizlik, stres ve benzeri durumların yer aldığı herkes tarafından bilinmektedir. Uykuya neden rahatlıkla dalamadığımızı öğrenmek için, pek çok değişken bilinmelidir.

Beynin Uykuya Dalamaması Nedir?

Aşırı şekilde uykunuzun geldiğini ve ardından yatağa uyumak için girdiğinizi düşünün. Fakat, ne kadar uykunuz gelirse gelsin, beyniniz bir türlü uykuya dalamıyor. Beynin uykuya dalamaması durumu tam olarak bu şekilde özetlenebilir.

Eğer, aşırı derecede uykunuz olduğu halde, uyku haline geçiş sağlayamıyorsanız, bir sorun var demektir. Kimi zaman yoğun düşünceler veya stres kimi zaman ise yediklerimizin ağırlığı nedeniyle uykuya dalmakta zorlanabiliriz. Bu yazımızda beynin uykuya dalamaması konusunda geniş çaplı araştırmaları ve sonuçlarını sizlere sunacağız.

Uykuya Dalamama Nedenleri

uykuya dalamama nedenleri

Uyku durumuna geçmemizi engelleyen pek çok içsel ve dışsal faktör bulunmaktadır. Bu nedenlerin arasında kimi zaman içerisinde bulunduğumuz depresyon hali kimi zaman ise çok fazla kaçırdığımız yemek bulunmaktadır.

Uyku sorununun çözümüne inebilmek için, içsel ve dışsal olan tüm faktörleri bilmemiz, bizlere fayda sağlayacaktır.

Uykuya dalamama nedenleri:

1)     İlaç Kullanımdan Kaynaklı Problemler

Uykuya dalamıyorsanız, bunun temel sebebi kullandığınız ilaçlar olabilir. Düzenli veya düzensiz ilaç kullanımı fark etmeksizin, bazı ilaçlar sizlere uykuya dalma problemleri yaşatabilir. Doktorunuz ile konuşarak ilaçlarınızın uykusuzluğa veya uyku haline geçememeye sebep olup olmadığını sorun.

Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımına başlamayın. Yine aynı şekilde, doktorunuzdan gerekli tavsiyeyi almadan, kullandığınız ilaçları bırakmayın.

2)     Fiziksel Rahatsızlıklar

Uykuya dalmakta güçlük çekmeniz nedeni, yaşadığınız rahatsızlıklar olabilir. Uykuya dalamama nedenleri arasında fiziksel rahatsızlıklar da ciddi rol oynamaktadır. Uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, bu problemin fiziksel rahatsızlığınızdan kaynaklanıyor olabileceğini unutmayınız.

Fiziksel rahatsızlıklara örnek vermek gerekirse; kırık, çıkık, nezle, hafif veya ağır rahatsızlıklar olarak örnek verilebilir.

3)     Ruhsal Rahatsızlıklar / Psikolojik Faktörler

Psikolojik açıdan yaşadığınız rahatsızlıklar, uykuya dalma sorununuzun temelini oluşturuyor olabilir. Kaygı, anksiyete, depresyon ve daha pek çok psikolojik rahatsızlık uykuya dalamama nedenleri arasında yer alır.

Zor geçen günlerin ardından, yoğun düşünceler içerisinde yatağa girerseniz, büyük ihtimalle uyumakta zorlanırsınız. Yatmaya giderken olabildiğince düşüncelerden arınmış bir kafayla gitmek oldukça önemlidir. Beynin uykuya dalamaması büyük ölçüde düşünceler ile bağlantılı da olabilir.

4)     Aşırı Sıcak Ortamda Bulunmak

Bulunduğunuz ortamın ısısı, normal oda koşullarının yukarısındaysa uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Özellikle sıcak ortamlarda insanoğlu uyumakta zorlanır. Bu sebeple, yatacağınız odanın olabildiğince serin olduğundan emin olmanız gerekir.

Odanızın serinliğinden emin olduktan sonra uyumayı denerseniz, daha rahat uykuya dalma ihtimalinizi artırırsınız.

5)     Yoğun Işığa Maruz Kalmak

Yatacağınız alanda yoğun ışık olması da uykuya dalmaya engel teşkil eder. Uykuya dalamama nedenleri arasında yer alan bu sorun, özellikle sabah uyumaya çalışan kişilerde gözlemlenir. Uyku düzeninizin gece olmasına özen göstermek de, soruna olumlu şekilde fayda sağlayacaktır.

Uykuya Dalamama Sorunu Nasıl Çözülür?

uykuya dalamama sorunu nasıl çözülür

Eğer uykuya dalamıyorum diyorsanız, bu kısmı dikkatli bir şekilde okumanızda fayda var. Uykuya dalamama sorunu nasıl çözülür:

Doğru Uyku Düzeni

Uyuyamama problemini tedavi ederken kendi uyku düzeninizi gözlerinizin önüne getirmelisiniz. Eğer kaliteli bir uyku düzenine sahipseniz, endişe etmenize gerek yok. Fakat, uyku düzeniniz allak bullak olmuşsa bunu düzeltmeniz gerekir.

Beynin uykuya dalamaması probleminde, uykunuzun bir düzen halinde olmaması büyük bir etkendir. Uykunuzu düzene sokmak adına:

  • Sabah şekerlemelerinden uzak durmanız gerek.
  • Şekerlemelerden vazgeçemiyorsanız, maksimum 30 dakika kestirin.
  • Yatacağınız odanın karanlık olduğundan emin olun.
  • Yatacağınız odanın serinliğinden emin olun.
  • Kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durun.
  • Her gün 7 ila 8 saat arasında uyku uyuyun.
  • Planladığınız düzende yatıp kalkmaya özen gösterin.

Uyku İlacı Kullanmayın

Kimi uyku ilaçları, reçetesiz bile satılmaktadır. Ancak, uyku ilacı kullanacaksanız, muhakkak kaliteli bir doktor tedavisinden sonra buna başlamalısınız. Uyku ilaçlarını her gün kullanırsanız, onlara bağımlı hale gelirsiniz. Doktor tavsiyesi ve gözetimi olmadan uyku ilacı kullanmaktan kaçının.

Asıl Sorunlarınıza Çözüm Arayın

Beynin uykuya dalamaması sebeplerini sizlere sunmuştuk. Bu sebepler arasında yer alan ciddi rahatsızlıklarınız bulunuyorsa uykuya dalamama probleminizi çözmeden önce, o problemlerinizi çözmeniz gerekir.

Örnek olarak anksiyete, depresyon ve benzeri psikolojik rahatsızlıklar için, psikiyatri kliniğine veya psikoloğa gitmelisiniz. Psikolojik rahatsızlıklarınız devam ettiği sürece, uyku haline geçmekte sıkıntılar yaşamanız gayet doğal. Ruhsal problemlerinizi çözdükten sonra, uykuya daha rahat dalabilirsiniz.

Özet

Yazımızı özetleyecek olursak uykuya dalamama gibi oldukça büyük bir problemi, A’dan Z’ye ele almış bulunuyoruz. Beynin uykuya dalamaması arkasında yatan olası nedenleri ve sorunun çözümü ile ilgili bilgileri sizlere aktardık.

Eğer, uykuya dalmakta gerçekten zorluk çekiyorsanız, bir doktor randevusu almanızda fayda var. Doktor gözetiminde uyku problemlerini çok daha rahat biçimde çözebilirsiniz. Kendi başınıza uyku hapı almaya kalkmayın. Eğer, doktorunuz uyku hapı almanız gerektiğini söylerse uyku hapı alın. Aksi taktirde bilinçsiz kullanacağınız uyku hapları, uzun vadede sizlerde bağımlılık yapabilir.

Uyku getiren şeyler ile daha kolay uykuya dalmak arasında büyük bir bağlantı bulunduğu için, uyku getiren metotları, yiyecek ve içecekleri denemenizde de fayda var.

Uyku aşamaları ile ilgili daha fazla bilgi almak için sitemizi takip edebilirsiniz.

Bu içerik hoşunuza gittiyse yemekten sonra uyku gelmesi ve yeşil çay ile uyku arasında ki ilişkiyi incelediğimiz içeriklerimize de göz gezdirebilirsiniz.

Konu ile ilgili İngilizce kaynak istiyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir